Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ap-placenici

Marketing

Dan 462.

Od zadnjeg javljanja bilo je više napada s dronovima na obje strane. Spomena vrijedan je onaj od 24.5. s tri ploveća drona na Ruski izvidnički brod "Ivan Hurs" koji je nadzirao instalaciju "Turski tok". Sva tri su uništena paljbom iz teških strojnica MTPU kalibra 14,5x114 mm. Prema objavljenoj snimci Kijeva jedan bespilotni gliser je uspio doći do trupa broda, ali se nije aktivirao. Iz noći u noć nastavile su se i "Geranijade" nad Ukrajinom, na koje bi se nastavljala djelovanja krstarećim projektilima ispaljenim s Tupoljeva i plovila u Crnom moru. Po važnijim ciljevima radili su i balistički projektili Iskander. Cilj tih djelovanja je osim nanošenja štete zborištima tehnike i ljudstva, nastavak iscrpljivanja PZO Kijeva. Vrhunac biva pretprošle noći, ali više nema snimaka zbog stroge cenzure Kijeva. Obljavljena je samo snimka pogotka u vrh nebodera što je klasična pogreška pri radu PZO sustava. Istog 30.5. ujutro radila je i PZO obrana Moskve. Po službenom priopćenju MORF-a Pantsiri S1 su oborili pet, dok su sustavi ED-a "spržili" još tri drona. Prema neformalnim izvorima od 32 drona oboreno je 19, deset ih je palo nakon zapinjanja za prepreke, dok su tri udarila u zgrade i prouzročila štetu.

Placenici
Slika: https://t.me/intelslava/48194

Što se naše osobne obuke tiče, obišlo se izloženu tehniku na Jarunu povodom Dana OSRH. Svake godine je sve manji postroj ljudstva i tehnike, uz vidljivo zanemarivanje tehnike. Jedina "novost" su Izraelske paljbene postaje Elbit UT-30 Mk.2 Cro koju čine termalni senzor i laserski daljinomjer, POVRS "Spike", top 30mm i uvezana strojnica 7,62mm. Njena prednost je daljinsko upravljanje iz unutrašnjosti vozila. Prema podacima dostupnim javnosti cijena postaje je 300.000 U$D po primjerku, a s jednom se već zapelo pri ulasku u hangar u Petrinji. Navodno je 80 Patria AMV opremljeno s tim oružnim sustavima, dok ih manji broj ima Norveški sustav Konesberg Protector RWS. Uz te 26 tona teške Finske oklopnjake glavnu borbenu snagu OSRH i dalje nam čini 70 primjeraka 42 tone teških tenkova M-84A4 Snajper i 98 primjeraka 14-tonskih oklopnih transportera M-80A. Jer svaka čast "točkašima" tipa Patria, ali borbenu i uporabnu vrijednost vozila na gusjenicama ne treba posebno isticati nakon svega viđenog u Ukrajini.

Placenici

Što se letačkog dijela tiče uslijedilo je bacanje padobranaca iz Mi-171Š, rad UH-60M Blackhawk sa specijalcima, kraći letački program "Krila Oluje" i za kraj prelet lovačke pare s Plesa. Lovački dvojac u svom zadnjem javnom nastupu nad RH preletio je Jarunsko jezero pod punim forsažem na nekih 50-ak metara visine, što je izazvalo plač male djece i tješenje mama. Njihovi MiG-drajveri dali su si oduška i s time zatvorili jednu etape u povijesti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Navodno se još samo čekaju neki potpisi Mađara i Talijana na ugovorima o preuzimanju nadzora nad zračnim prostorom RH. Čim se to realizira legendarne 21-ce se povlače s dežurstva i potiho odlaze sa scene. Zato mi je bilo posebno teško vidjeti naše "grmeće štapove" u posljednjem javnom prikazu. Samo na našem nebu grmili su dulje od 30 godina, a na kraju će otići u potpunoj tišini. Dok će prvi put od kad postoji ratno zrakoplovstvo na ovim prostorima, strani piloti preuzeti nadzor nad našim nebom. WW3 se nastavlja...

Placenici
Slika: Davor Puklavec/PIXSELL


Post je objavljen 01.06.2023. u 00:00 sati.