Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

GRADSKA GLAZBA PAG OBILJEŽILA STOTU GODINU POSTOJANJA






Gradska glazba Pag je 19. 05. 2023. godine u Atriju Kneževa dvora u gradu Pagu održala svečani koncert obilježavajući tako 100. obljetnicu svojeg djelovanja.

U do kraja ispunjenom atriju paški glazbari su izveli koncert za pamćenje. Cijeli program vodio je današnji kapelnik Branko Barbir koji je kroz filmski prikaz prikazao povijest paške glazbe. Entuzijazmom paških gospodarstvenika i obrtnika 1923. u Pagu je osnovana glazba na čijem čelu je bio Guglielmo Polzinetti zet paškog vizionara i gradonačelnika Franje Budaka. Polzinetti je bio profesor glazbe i skladatelj pa se rado prihvatio posla učitelja i dirigenta paških glazbara.

Svaka prezentacija bila je popraćena i glazbenim brojem kojeg je izvela glazba. Od prve „U sve vrime godišta“ do koračnice koju je napisao Ivo Pogorelić stariji te raznih potpuria, nazočni su mogli uživati u izboru glazbenih brojeva.

Najviše veseli što su brojni mladi voljni vježbati i tako nastaviti kontinuitet paških glazbara. Jedna točka mladih glazbara izazvala je dodatne aplauze i sreću da ne treba biti bojazni za pašku glazbu. To ujedno dokazuje da su Pažani izuzetno talentirani za glazbu.

Svima nazočnima na svečanom koncertu bilo je jasno da moramo biti zahvalni što imamo glazbu koja je ne samo ponos grada Paga, već i cijelog otoka a možda i šire. Glazba je svojim nastupima i gostovanjima stotinu puta ispričala priču o Pagu i bogatoj kulturnoj baštini grada Paga.

Glazbari su najavili izdavanje monografije. Želim im puno uspjeha u tom opsežnom radu i svakako da zaslužuju da dobiju jedno takvo djelo gdje će se na jednom mjestu moći vidjeti stogodišnji put paških glazbara.
Malo koji orkestar ima godine paške glazbe, što znači da je paška glazba višegeneracijska. Najvažnije je da se tradicija nastavlja i nove generacije uključuju u rad glazbe. Društveni život u Pagu bio bi puno siromašniji da nema glazbe a da ne govorim što ona znači za paški karneval. Svojim poznatim „paškim kolom“ autora i nekadašnjeg kapelnika Šime Dešpalja, paški karneval dobio je svoju prepoznatljivost kao simbol jednog karnevala.

Ovim putem svim članovima Gradske glazbe Pag, čestitam na njihovom velikom jubileju.



Post je objavljen 27.05.2023. u 14:14 sati.