Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

DANAŠNJA INKARNACIJA KLASIČNOG KOMPOZITORA ENGLEBERTA HUMPERDINCKA I PRIJAŠNJA INKARNACIJA PJEVAČA S ISTIM IMENOM I PREZIMENOM


Prije jedno godinu dana britanska štampa bila je objavila da su plemićku titulu (MBE) dobila dvojica pop I rock izvođača starije generacije, Engelbert Humperdinck i Rick Wakeman. Njih dvojica izvodili su posve različitu vrstu glazbe. Dok je Humperdinck bio više easy-listening, šlagerski orijentiran, dotle je Wakeman bio predstavnik tzv. Simfo-rocka, najprije sa grupom Yes, a potom kao solo izvođač.
Sjećam se Engelberta Humperdincka po pjesmi “The Last Waltz”, koju sam na radiju slušao još kao dijete. Kao tinejdžer, kupovao sam (kao 15-godišnjak) ploče Ricka Wakemana “No Earthly Connection” i “The Six Wives of Henry VIII”. Na prvoj ploči sam naišao po prvi put na riječ reinkarnacija, I nisam znao što točno znači, te mi je onda objasnio jedan drug iz razreda, Ugo, koji se bavio jogom, te znao neke stvari iz istočnjačke filozofije.
Druga ploča koju sam kupio zanimljiva je iz tog razloga, jer sam prije nekoliko godina, shvatio da je kralj iz naslova bio ustvari mojo tac u 16. stoljeću. Iz čega proizlazi logična pretpostavka da je Rick bio muzičar na dvoru kralja Henrika VIII. Kako je Wakeman dobio inspiraciju, vidi se iz ovih riječi: "Suddenly I found it in writing music about these six ladies ... I would concentrate on one of the wives and then music just came into my head and I would write it down. Sometimes I was flying, other times I was on stage, or just in front of the piano at home ... The six wives theme gave me the thread, the link, I needed to give me a reason for putting these pieces of music together.”
Doista, zanimljivo. E, sada konačno dolazimo na onu konekciju iz naslova ovog posta. Najprije sam bio pretpostavio, naime, da je pjevač iz 20. stoljeća Engelbert Humperdinck bio taj kompozitor iz 19. stoljeća, od kojeg je posudio pseudonim (inače rođeno ime mu je Arnold Dorsey). No, uspoređujući slike shvatio sam da nije. Ukoliko guglamo samo “Engelbert Humperdinck”, pojavit će se tekstovi o pjevaču, a ne kompozitoru. I upravo na taj način sam došao do članaka iz britanske štampe, koji konačno povezuju Humperdincka i Wakemana.
Pretpostavljam da već pogađate, da je inkarnacija Ricka Wakemana iz 19. stoljeća upravo njemački kompozitor Engelbert Humperdinck. To potvrđuje ne samo njegova sličnost sa kompozitorom, već I Wakemanove supruge Rachel Kaufman sa suprugom njemačkog kompozitora, Hedwig.
A tko je onda inkarnacija pjevača Engelberta Humperdincka? Ovo je također zanimljivo, jer se radi o američkom kompozitoru Reginaldu de Kovenu, kojeg sam ranije smatrao – prijašnjom inkarnacijom Ricka Wakemana. Uistinu interesantno, kako su se njihovi životni putevi, kao nekim sinkronicitetom, opet spojili u 21. stoljeću (tj. kada su zajedno proglašeni plemićima).
A što se tiče supruge pjevača Humperdincka, Patricije Healey, ona je inkarnacija Anne de Koven, supruge američkog kompozitora. Otiđite na Google image, zanimljivo je otvoriti više prozora, te usporediti njihove slike, koje ne ostavljaju mjesta sumnji.


Post je objavljen 25.05.2023. u 21:27 sati.