Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Monrupino – marijansko svetište na vapnenačkoj stijeni

Monrupino (slovenski Repentabor) je općina (857 stanovnika – 2023. g.) u pokrajini Trst, regija Furlanija-Julijska krajina. Općina se sastoji od tri naselja: Col (sjedište općine), Fernetti (Fernetiči) i Repen.



Zapadno od naselja Col je marijansko svetište Monrupino (santuario di Monrupino ili di Santa Maria Assunta) koji se smjestio na vrhu brda Tabor (418 mnv), koje nosi naziv od slavenske riječi za utvrđivanje. U naselju Col na cesti SP9 (Strada Provinciale 9 del Vipacco – pokrajinska cesta 5 Vipava), koja povezuje Opicinu (Opčine), Općina Trst, i granicu s Republikom Slovenijom, je raskršće s cestom koja vodi na vrh brda Tabor i duga je petstotinjak metara. Nekoliko desetaka metara od raskršća u pravcu svetišta je kapelica Col (cappelletta di Col).



Cesta prolazi pored gradine Monrupino (castelliere di Monrupino) koja datira iz sredine drugog tisućljeća prije Krista. Naselje je bilo branjeno s dva suhozida izgrađena na brežuljku na različitim nadmorskim visinama. Gornji zid je imao opseg od oko 150 metara, dok je donji zid imao opseg od oko 280 metara. Na području gradine je bilo poprište okršaja Histra i Rimljana. Na mjestu prapovijesne gradine rimljani su podigli castellum, a potom je postala i utvrda koja je bila neosvojiva tijekom napada Turaka.



U svetište Monrupino smo ušli kroz monumentalna vrata s istočne strane.



Tu se nalazi jednobrodna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije (chiesa di Santa Maria Assunta), kuća pokrivena škriljama koja je izgrađena na vrhu vapnenačke stijene (rocca) i zgrada župnog dvora.



Rocca di Monrupino je jedno od mitskih mjesta na Krasu na kojem je vjerojatno marijanski kult aktivan od 6. stoljeća i povezan je s ukazanjima Madone lokalnim stanovnicima. Krajem 15. stoljeća je utvrđena stvaranjem tabora i jedina je te vrste u Italiji. U podnožju se nalaze dvije ledenice, najbolje očuvane na Krasu.



Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije je izgrađena na mjestu starije 1512. godine. U 18. stoljeću crkva je obnovljena, a zvonik visok 19 metara na pročelju je podignut 1802. godine.



U unutrašnjosti crkve se nalazi oltarna pala s prikazom Presvetog Trojstva, naslikana u 19. stoljeću, te svetog Roka iz 1899. godine. Oltar je u baroknom stilu i ima kipić Mojsija s pločama deset zapovijedi i sliku Bogorodice s djetetom.



Sa "stijene", s koje se pruža lijep pogled na sve strane svijeta, spustili smo se stepenicama i izašli kroz vrata na zapadnoj strani zidina.



Karta s lokacijom svetišta Monrupino.



Post je objavljen 24.05.2023. u 20:13 sati.