Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vermieterin

Marketing

Fizika

Mislim da generiramo onako generalno, kao cjelina, previše bijesa, ljutnje, agresive.
Svi su na nešto ljuti, hodaju uokolo s nezadovoljnim grimasama i ozbiljno ozbiljnim sumnjičavim pogledima skeniraju okolinu tražeći grešku na koju treba ukazati. Jer grešaka ima, tu su. I kad misliš da je nešto dobro, nije, samo još nije otkriven kvar. A kvarno je. Sve!
Ni u što se ne možeš pouzdati. Nema moralnih vertikala. Ni pop, ni doktor, ni učitelj, ni sudac, ni vojnik. Ni tvoja mama. Sve kvarno. Svi su se naši oslonci rasklimali, ni u što se ne smijemo pouzdati, ništa nije kako valja, ni lijevo ni desno, ni gore ni dolje. Sve što smo do sad znali ne valja, sve sad drugačije. Čak ni Zemlja nije okrugla. Ni mi ne valjamo. Ne možeš ni sam sebi vjerovati.
Ne možeš ne čuti, ne možeš ne vidjeti, ne možeš ne misliti i ne možeš ne osjetiti kako ti se nadimlju pluća, kako pritisak nabija u u glavu, kako ti škrguću zubi i stišću se pesti, samo još ne znaš koga treba ugristi, na koga bit ljut, ne znaš tko ti je izmaknuo tepih pod nogama, al doznat ćeš, majku mu.
Skupljamo gnjevne misli i trpamo pod kožu, potiskujemo i komprimiramo kao ekspres lonac paru. I pojačamo plamen. Mora to negdje izbiti.
Agresivnost urokuje agresivnost, bijes potiče bijes. Mržnja rađa novu mržnju. To je fizikalni zakon, tako to funkcionira.
Tako je i ovo nemilo sranje iz beogradske škole pokrenulo lavinu sličnih sranja.
Loše vijest pokreću nove loše vijesti.

Pitam se, bi li dobre vijesti, bi li nesebničnost, čovjekoljublje, blagost, dobrota dobrih ljudi mogle potaknuti lavinu dobrih djela i dobrih osjećaja?
Bi li dobre vijesti pokrenule nove dobre vijesti, da nam svima bude radosnije na ovom svijetu, kad smo već ovdje..i dok smo ovdje?
Da hodamo uokolo svijelog pogleda, lakog koraka, poskakujemo kao djeca, uspravni i jedri.
Onako, kad ti dođe da se raskriliš, da poletiš, da udahneš sunce, da zagrliš cijeli svijet, da se rasteseš od miline, da se stopiš s morem. Onako, pjesnički kao kap u Slapu, kao Voćka poslije kiše...
Bi li i to bilo jednako zarazno kao agresija?
Kažu da raste ono na što usmjeriš pozornost, ono čemu daješ pažnju, u što ulažeš energiju....
Pa?

Post je objavljen 23.05.2023. u 14:17 sati.