Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

kiša

evo već pet dana padaju obilne i dugotrajne kiše. sve je poplavilo, tamo di i inaće poplavljuje. traže se odgovorni dok ljudi i dalje grade kuće u poplavnom područlju ali, ajmo nekim redom.

sinoć gradonačelnik obrovca kaže da: 'grad nebi poplavija da se očistilo korito rijeke zrmanje od muljnog nanosa'. kojeg procjenjuju na cca tri metra. razlog zbog kojeg nije očiščeno je kbar broda koji ga je tebao čistit!? dobro. pokvafija se jedan brod. zar ne postoje drugi namjenjeni toj svrsi? onoliko koliko sam upućen u hrvatskoj postoji firma pomgrad, u austrijskom vlasništvu, koja se bavi izgtadnjom luka i odmuljibanja riječnih korita, a nisam baš uvjeren da imaju samo jednu grtalicu (brod za odmuljivanje) pošto rade na više projekata od jednog. no dobro, recimo da su svi bili zauzeti na duži period i da nije bilo moguće napravit angažman sa 'domaćom' firmoma, ali postoje i druge, kojima je to profesionalna djelatnost kao npr. nizozemska firma jan de nul koja 'grata' porječje river de la plata cilu godinu kako bi je učinili prohodnom za brodove a posljedično i manje opasnom u poplavnim područjima.

no dobro. ajmo reč da grad obrovac nema sredstava za platit jednu takvu firmi, što je istina. no? što je sa hrvatskim vodama kojima svi građani hrvatske plačaju kominalni doprinos za uređenje voda? zar hrvatske vode nisu javna državna ustanova koja brine o svim vodenim tokovima u rh, uključujući i drenažne kanale iz doba jugoslavije?

kad već spominjem drenažne kanale. o tunelu koji bi drenirao vodu iz vrgoračkog polja, koje je baj d'vej, rasadnik jagoda, govori se još iz vremena juge, šta je u zadnjih trideset godina, otkad nema juge, po pom pitanju napravljeno? ništa! vrgoračko polje i dalje poplavljuje a mi plačamo sve skuplje i skuplje jagode.

e sad. kad bi se izračunao ukupi obim štete i tome dodalo obeštečenje za elementarnu nepogodu u zadnjih trideset godina, a može,. ako se mikrovalna time pozabavi, u usporedbi sa uplaćenim komunalnim doprinosima na račun hrvatskih voda vjerujem da bi razlika te dvije cifre podmirila barem jaružanje rijeke zrmanje.

međutim to nije sve! una je poplavila hrvatsku kostajnicu i sad se stavljaji zečji nasipi za obranu od poplave u ćemu sudjeluje vojska do se u daljini vidi armatura za izgradnju protupoplavnog zida u visini tih istih zečjih nasipa. na pitanje novinara: 'zašto do sada nisu izgrađeni?' gospodin koji je za to nadležan (ne znam mu ime) kaže: 'zapelo je na konzervatorskom odjelu koji je tražio da se ne zaklanja pogled na rijeku unu'!?
paaaa... pička mu materina jel važniji 'pogled na unu' od poplavljenih kuća!!! a to nije prvi put.

sve u svemu... demokracija je odličan izgovor za ne činiti ništa dok ti traje mandat. ali, avaj, ni nova, demokratskim putem, izabrana vlast neće učinit ništa, već će žalopoljit kako su nasljedilji katastofalno stanje i tako to od stoljeća sedmog.


Post je objavljen 17.05.2023. u 11:24 sati.