Juha je topla tekuća hrana koja se servira kao predjelo, a može se pripremiti od povrća, mesa, kosti, ribe, rakova, školjki u koju se dodaju razni začini, a obično su to sol, papar, peršin i drugi začini po želji kuhani u vodi...
Postoje razne vrste juha, a neke od najpoznatijih su:
Egzotične juhe (koje nisu uobičajene u našim krajevima):
- juha od kornjače
- juha od klokanovog repa
- juha od bambusovih mladica
Za poboljšanje ukusa ili za povećanje hranidbene vrijednosti juhama se dodaju prilozi s čime se juhama ne mijenja naziv već ga prilog samo nadopunjuje, a neki od priloga mogu biti povrće, tjestenina, meso (mesne okruglice), gris okruglice, jaja,... itd.
Juha se u pravilu poslužuje kao drugo jelo nakon hladnog predjela, ako njega nema, onda se poslužuje kao prva... Poslužuje se vruća... Hladne se juha poslužuju ohlađene npr. hladna juha od krastavaca s jogurtom ili Gazpacho - španjolska hladna juha s povrćem...
Juha se može poslužiti na nekoliko načina:
- u metalnoj šalici
- u dubokom tanjuru
- u šalici
- u zdjelici
- u šalici za posluživanje juha
Svaki put kad kuham domaću juhu obično je bistra, volim staviti dosta mrkve, svježeg peršina (i suhog!), luk koji daje poseban okus, korijen celera, ako imam kelja koji natrgam na male listiće i cvjetaču koju isto natrgam na manje cvjetiće... Ako imam nekog mesa, najčešće bude piletina, i to ubacim da se na pola skuha, pa onda izvadim van, očistim od kosti, izvadim luk, korijen celera i sve što je potrebno izvaditi...
Dodam natrag meso, začine, sol, papar, vegetu, peršin sušeni,... i pustim da se kuha.. povremeno provjeravam da ne ispari tekućina, da je okus dobar... pred kraj kuhanja stavljam tjesteninu.. većinom budu ili mali kratki rezanci ili dugački, a nekad ubacim zvjezdice ili slova...
Kuham oko sat i pol do dva... Kad bude gotova poslužujem vruću...