Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

ODLOMAK ROMANA ''DESSY & MERMANI'' DIANNE DIVERNO



Tih dana je imala zadatak koji joj je namenio njen otac. Naime trebalo je statuu spomenika konju Wicky premazati belim lakom. To je bio Dessyn zadatak kog je ona već dva dana mirno radila, a tog jutra je rešila da ga napokon privede konačnom kraju.
S kofom bele farbe u rukama i s koferom s kojekakvim četkama za mazanje, ova lepa mlada devojka je izašla iz radionice i smireno se uputila prema staroj ''Fontani želja''. Pevušila je neku pesmicu koju je tog meseca naučila i nekoliko trenutaka je gledala u statuu konja Wicky setivši se svih trofeja koje je taj konj osvojio na konjskim trkama na gradskom Hipodromu i koliko je novca i slave doneo samoj ergeli Demetrisio. Svi su govorili kako neće skoro ponovo biti izvrsnog jahaćeg konja za kog su mnogi govorili da očito ima neke neobične moći koje je stekao sticajem okolnosti neobičnog nestanka do tri dana.
Sada je očekivalo da završi s procesom farbanja zadnjeg dela te statue. I na trenutak se zagledala u površinu vode gde je među onim listovima i cvetovima lokvanja ugledala nešto što joj je posve skrenulo pažnju svojim svetlucanjem. Na trenutak se skrila iza statue konja Wicky zagledana u veliki zlatni rep koji se pojavljivao ispod površine vode.
''Zar ovde ima neka velika zlatna riba? '' – pitala se s oduševljenjem i iskrenim zanimanjem. – ''Ili je reč o nekoj velikoj novoj vrsti zmija?''
I posve rešena da otkrije kakvo je to biće promililo svoj zlatni rep na površinu vode, Dessy se skrila iza te velike statue koja se pružala u svoj svojoj visini od tri-četiri metra. Na trenutak bi se zlatni rep pojavio, a onda bi opet nestao iz njenog vidokruga.
Merman Fasel dakako nije ni razmišljao o tome da nije posve adekvatno da se u jutranjim satima igra na površini vode i praćka repom oduševljen svojom stečenom vodenom harmonijom, tako da je sad plivao blizu površine vode svestan da je najbolja stvar na ovom svetu koju bilo koja mačka može poželeti jeste da postane – merman u toj fontani.
Dessy je bila posve zaintigrirana plivanjem tog neobičnog bića u vodi, a onda se dogodilo ono što se dogodilo mnogim mornarima koji su u davna vremena sretali predivne sirene – ona je po prvi put ugledala mermana u svojoj fontani. I naravno, zaljubila se na prvi pogled.
Naime, oduševljen svojom vodenom harmonijom, napokon je merman Fasel provirio iznad površine vode. Ona je stavila ruku na usta kako bi prikrila uzvik oduševljenja kada je videla njegovu tamnu lepu kosu i široka divna ramena. Zurila je u njegov lik kao opčinjena, posve svesna da je najbolja stvar koju danas neka mlada devojka može imati u tatinoj fontani – sigurno jedan merman. On je jedno vreme posve neobavezno plivao, praćkao svojim zlatnim repom po površini vode posve zabavljen s tim da je lepše plivati u vodi kao merman, nego kao obična domaća debela mačka. A za to vreme Dessy koja je po prvi put sada i videla mermana, polako hodala prema njemu.
On je nije opazio sve do onog momenta kada ga je Dessy zgrabila svojim rukama i hitro mu utisnula jedan brz i snažan poljubac u desni obraz, tako da je ostao i trag njenog karmina.
Konačno svestan tog da ga je Dessy primetila i da je očito bio posve neoprezan, merman Fasel se zagledao u Dessy koju je, naravno, kao mačak vrlo dobro poznavao i koju je smatrao nadmenom i uobraženom kakve su već tatine kćerke, uz to i jedinice. Sad se bro opipao po obrazu gde ga je poljubila, svestan da kao mačak nikad od nje nije dobio nikakav poljubac, sem malo usputnog tapšanja po glavi ili povremenog vučenja za rep. Sad je gledao u nju kako ga posmatra s očima iskrenog obožavanja, da je shvatio da će za njega najbolje biti da se što pre povuče u dubine podvodnog jezera, pre nego što bi dobio i od gazde Demetrisija nešto drugo, a to sigurno neće biti lep poljubac.
Tako je on brzo otplivao ispod površine vode, svestan da je Dessy poput onog konja Wicky ostala tamo pomalo ukipljeno da stoji i da posmatra vodu u žarkoj želji da će ga videti opet.
- Mislim da ovo neće uopšte biti dobro po mene – zaključi merman Fasel nevoljko – ukoliko ona odluči da sad stalno gleda šta radim. Ništa od moje divne vodene idile, ništa od praćkanja po površini vode, ništa od ničeg! – rekao je pomalo ljutito, svestan da ukoliko se ona sad zaljubi u njega, da bi to bio jedan veliki problem u njegovom novom životu na koji je pre računao. Ali sada nije imao nikakav novi zlatnik da opet probudi starog Plavog duha i zatraži od njega da odvede Dessy na neka tako divna mesta kao što su Pariz ili Rim, i to na dugoročne staze, i u jednom pravcu.


* * * * * * * * *
Dajana Diverno je u roku nedelju dana napisala više od stotinu stranica romana za mlade i devojčice po imenu ''Dessy & Mermani''. Roman koji još uvek nije priveden kraju, radi se na osnovu scenarija za crtani film. Bajka je do sada objavljena nekoliko puta
Autorica kaže da je tokom ovog rada dosta puta znala da pomisli na ''Malu sirenu'' i Andersona pitajući se kako bi Anderson uradio ovaj neobičan roman za mlade. A mi se nadamo da ćemo skoro videti ovaj roman kao štampano objavljeno izdanje.







Post je objavljen 12.05.2023. u 07:11 sati.