Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Pa daj se saberite

Danas je u Zagrebu održan prosvjed medicinskih sestara. A baš bezveze prosvjeduju, jel se slažete sa mnom?

Pa šta imaju prosvjedovat? Ko da je to problem radit smjenu od dvanajst sati, pogotovo na onkološkim i kirurškim odjelima. Neš ti posla, pripremit pacijenta za zahvat, pa ga dopeljat na odjel iza operacije i bedinat da sve prođe kako treba. Dizat ga i okretat u krevetu, davat mu infuziju, dolazit kad pozvoni jer ga boli il mu nije dobro, pomagat mu da dođe do vecea radi tuširanja i vršenja nužde. Jel to takav problem mijenjat katetere i tražit žile za uvođenje braunila? Slušat jauke pacijenata koji trpe neizdržive bolove? Presvlačit ih i hranit?
Isto je i sa fizioterapeutima. Ko da je to Hamurabijev zakonik, prikapčat ljude na onu struju i drljat po njima ultrazvukom, masirat ih i pokazivat im vježbe za njihove spigane kičme i ruke. Pa i oni se tak razgibaju, to je jako dobro za njihovo zdravlje.
Isto je i sa laborantima. Neš ti posla, ujutro od sedam tražit ljudima vene i vadit krv i davat im one pikse da ostave urin u zahodu. Obuče bijeli mantil i samo bode, dobro mora malo i ruku zavezat i reć – stisnite šaku. Možda se malo mora nasekirat oko onih šta s vrata pitaju – jelda da me neće bolit, jako se bojim igle, al to nije strašno, posebno kad to radiš trideset godina.

I znate šta ću vam reć? Iza prometne sam prolazila dugi ciklus fizioterapija. Iza ove operacijetine sam odvalila četrnajst dana bolnice, pa onda zračenja, vađenja krvi i kemoterapije u dnevnoj bolnici. Sve medicinske sestre, svo medicinsko osoblje ulazilo je u sobe sa osmijehom, ko da ne rade tolike sate, ko da imaju duplo veće plaće, ko da su godišnji proveli na Tenerifima.
Pa bi htjela samo reć nadležnome – jeste li vi uopće svjesni kakvo blago imate u bolnicama, počevši od liječnika specijalista, preko sestara pa do čistačica? Jel vi stvarno hoćete da svi ti ljudi spakuju kofere i odu radit van? Jer onda ni vama neće trebat ministarstvo. Šta će vam ministarstvo ako u bolnicama ne bude imo ko radit? Bićete ministar čega, praznih bolničkih kreveta i ambulanti i labosa?

Dajte ljudima da normalno žive od svog rada. Nemojte im ugasit osmijeh na licima, jer oni pacijente i njima liječe.


Post je objavljen 11.05.2023. u 20:52 sati.