Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ŠTO JE NIKOLA TESLA U KARLOVCU ?


U KARLOVCU OTVOREN EXPERIENCE CENTAR NIKOLA TESLA

Uz gimnaziju na Rakovcu u Karlovcu 8. svibnja otvoren je Nikola Tesla Experience Centar (NTEC) Tesla se školovao upravo u toj gimnaziji i maturirao je prije 150 godina, ali to će biti obilježeno naknadno. Podsjetiti ću da je Nikola Tesla rođen u selu Smiljanu kod Gospića na teritoriju Hrvatske 10. srpnja 1856.,a umro u New Jorku 7. siječnja 1943. a koji je najpoznatiji po izumu distribucije električne energije korištenjem izmjenične struje, iako ima stotine izuma, najviše iz elektrotehnike
Nikola Tesla Experience Centar otvoren je uz brojne svjetlosne i zvučne efekte, animacije na pročelju zgrade poput animacije munja, zatim animacije starinskog sata koji otkucava vrijeme, animacije zupčanika, krugova, svjetlosnih efekata poput svjetlosnog topa koji je obasjao prozor Gimnazije na kojem se pojavio Tesla kojeg je utjelovio Boris Šušnjar, uz premijeru spota Tesla u kojem je sudjelovala Ana Rucner također na pročelju zgrade, uz glazbene točke skupine Sweet Harmony, plesne koreografije članova kluba st.ART, atraktivan nastup Karlovačke plesne reprezentacije, DJ-a Joe2Shine-a, te na kraju zajedničkim paljenjem žarulja svih prisutnih.
Otvorenju objekta Poduzetničkog centra "Nikola Tesla" vrijednog 5,5 milijuna eura u sklopu kojeg je i moderno parkiralište s 56 mjesta, prisustvovali su brojni ministri RH. Bio je tu predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, Dragan Jelić ispred SAFU-a, direktorica otvorenog Experience Centra Martina Marušić Britvec, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i druge politički važne osobe. Videoporukom se javila i europarlamentarka Sunčana Glavak.

Financiranje je ostvareno u sklopu projekta čiji je nositelj Županija karlovačka, dok su partneri Grad Karlovac, županijska tvrtka Poduzetnička zona Korana i Gimnazija Karlovac. Najvećim dijelom projekt je financiran novcem EU. Izgradnja objekta započela je 2019. godine, a prošlog je tjedna izdana uporabna dozvola.
Centar je opremljen digitalnom interaktivnom tehnologijom koja posjetitelju omogućuje da samostalno istražuje centar i upoznaje Teslu, a pruža savjete i prostor poduzetnicima-početnicima. Centar je kombinacija poduzetništva, inovacija muzeja i turizma.
Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin naglasila je u svom obračanju su generacije promišljale "što je Tesla u Karlovcu".
"Nismo htjeli spomen-ploču, trg, skulpturu i bistu, nego nešto više. Ovaj centar želi od svih nas napraviti bolje ljude", rekla je županica Furdek-Hajdin.
( Karlovački, Vlada RH)

Karlovac ima Aqatiku
Karlovac, grad na četiri rijeke - Kupi , Korani, Mrežnici i Dobri – ima još nešto što nijedan grad u Hrvatskoj nema, a to je slatkovodni akvarij Aquatiku. To je mjesto posebno i veoma impresivno sa 25 velikih akvarija u kojima pliva više od 100 vrsta riba iz slatkovodnih hrvatskih rijeka. Aqvatika je otvorena 2016. godine, služi u znanstvene i turističke svrhe, a također je rađena novcem iz europskog fonda. Aqvatiku je do danas posjetilo više stotina tisuća posjetitelja.
mzz


Post je objavljen 09.05.2023. u 23:52 sati.