Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zemlja2

Marketing

NAJBOLJE KUHINJE SVIJETA







Najboljim kuhinjama svijeta smatraju se kuhinje Italije, Francuske, Grčke, Kine, Indije, Tajlanda, Mexica i dalje redom.

Bilo bi pre opširno pisati o svim tim gastronomijama.

Odabrati ću samo jednu. Indiju.

I to je ambiciozno jer se radi o zemlji, koja je u prosincu 2022 god. postala najmnogoljudnija zemlja svijeta sa 1,423 milijardi stanovnika.

Broj regionalnih kuhinja Indije teško je i zamisliti, pogotovo ako Indiju usporedimo Hrvatskom, koja iako mala , ima čak nekoliko regionalnih kuhinja.

Regionalne kuhinje Indije se razlikuju, ovisno o klimi, etničkim skupinama, kulturi, vjeri i utjecajima.

Ne treba zaboraviti da je Indija bila i kolonizirana, pa se može naći utjecaj Britanije, Portugala, Perzije i Muslimana.

Kuhinja je bogata začinima, žitaricama, rižom, prosom, lećom, grahom, mliječnim proizvodima , lokalnim povrćem, voćem itd.
Od začina su najpoznatiji, kurkuma, papar, čili, klinčić, korijander, cimet i drugi.

Koriste razne vrste mesa, izuzev govedine, jer krava ima status svete životinje, a svinjetinu jedu, iako smatraju da je svinja nečista.

Od indijskih jela odabrati ću samo dva , koja koristim u mojoj kuhinji. Jela su jednostavna i svakom dostupna.

Biti će to pileći kari i čapati.






Pileći kari je sličan našem paprikašu, ali uz nešto dodatnih začina.
Radi se iz narezanih pilećih prsa koja se dinstaju na luku, uz dodatak čili papričice, mljevenog kima, drobljenog korijandera, malo paradajza iz tube i karia. Sve se to radi na ghee-u. Ghee je pročišćeni maslac, koji se može kupiti i kod nas u dućanima zdrave hrane
Ghee je Hindu mast, ali se jelo može raditi i na maslinovom ulju.
Dinsta se dok meso ne omekša, pa se onda dodaje vrhnje za kuhanje.
Začin kari dodaje se po ukusu. U Indiji takvo jelo je zlatno žute boje s puno karia i pikantno. U mojoj kuhinji, količina karia mora biti smanjena

Kari je nezaobilazni začin indijskog potkontinenta, koji se osjeća u svakoj pori.
Tako smo i mi nekad, a možda još i danas, mirisali na luk i češnjak, pa su po dolasku našeg vlaka u Njemačku govorili da je stigao Zwiebel Zug.
Kari je začin od najmanje 5 sastojaka. Kurkuma, papar, kim,korijander i piskavica, a broj sastojaka može se popeti i do 30.

Indijska hrana je izrazito ljuta. Ljutina odgovara, okusu i potrebama podneblja.
Kažu da ljutina pomaže u borbi protiv Alzheimera,







Drugo jelo koje ću spomenuti su čapati.
Čapati su najvažnija hrana potkontinenta. Siromašni pojedu čapat ili 2 uz neki umak od povrća, dok ga bogati jedu kao prilog.
Čapat je u biti kao kruh. Radi se od integralnog brašna uz dodatak soli i mlake vode. Umijesi se mekše nego za kruh i ostavi stajati 1/2 sata, nakon čega se razvalja kao za mlince i peče na teflon tavi.

U Indiji se živi i na ulici, gdje se čapati peku u glinenim loncima, obloženim vatrom, ponekad dobivenom iz sušene kravlje balege.

Hrana se često, ne samo na ulici, jede rukom.
Sa 3 prsta desne ruke, otkine se komadić čapata, s kojim se zagrabi jelo i prinosi u usta.
Dobila komentar kako više vjeruju čistoći svoje ruke,nego pribora za jelo


/fotografije su iz interneta/






Post je objavljen 07.05.2023. u 19:48 sati.