Prijateljici je bio rođendan, pa sam joj umjesto klasičnog poklona odlučila darovati - tortu!
Ali ne bilo kakvu već drugačiju od dosadašnjih - bijelu tortu od bijele čokolade i bijelog vina...
Torta od bijele čokolade i bijelog vina zvuči jako ukusno. Malo je reći da su svi na proslavi bili oduševljeni kako izgledom tako i okusom, pa sam zato odlučila podijeliti recept na blogu...
Sastojci:
- 380 g omekšanog maslaca
- 5 jaja
- 1 pakiranje vanilin šećera
- 380 g šećera
- 300 g mrvica bijele čokolade
- 1 prstohvat soli
- 200 ml bijelog vina (suhog)
- 400 g brašna
- 1 pakiranje praška za pecivo
Za preljev:
- 300 g bijele čokolade za kuhanje
- svježe bobičasto voće, čokoladne mrvice, kora od limuna ili jestivo cvijeće kao ukras
Priprema:
1. Pomiješaj maslac, šećer, vanilin šećer, jaja i sol u zdjeli. Dodaj prašak za pecivo i brašno pa dobro promiješaj. Postepeno dodaj bijelo vino, zatim dodaj čokoladne mrvice te miješaj tijesto dok ne postane glatko.
2. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Namasti kalup za tortu (promjera oko 26 cm), stavi unutra tijesto pa zagladi. Peci kolač otprilike 45-50 minuta (napravi test čačkalicom!). Vrijeme pečenja razlikuje se od pećnice do pećnice, zato uvijek provjeri malo ranije.
3. Ostavi da se gotova torta ohladi pa je izvadi iz kalupa. Rastopi čokoladu za preljev u posudi uronjenoj u vruću vodu, a zatim raspodijeli po kolaču. Možeš ukrasiti tortu svježim bobičastim voćem, čokoladnim mrvicama ili po svojoj želji.