Čokoladni mousse je ukusna i popularna poslastica koja se često priprema za posebne prigode ili kao desert za uživanje. Evo jednostavnog recepta za pripremu čokoladnog mousse-a:
Sastojci:
200 g tamne čokolade (najbolje s visokim udjelom kakaa)
4 jaja (odvojene žumanjke i bjelanjke)
4 žlice šećera
1 šalica vrhnja za šlag (slatkog ili kiselog)
Prstohvat soli
Ekstrakt vanilije ili liker po izboru za okus
Upute:
Otopite čokoladu na laganoj vatri ili koristite mikrovalnu pećnicu u intervalima od 30 sekundi, dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite da se malo ohladi.
U jednoj zdjeli, pomoću miksera ili metlice, umutite vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrsti šlag. Stavite na hladno mjesto.
U drugoj zdjeli, pomoću miksera, umutite bjelanjke i prstohvat soli dok ne dobijete čvrsti snijeg.
U trećoj zdjeli, umutite žumanjke i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte otopljenu čokoladu i nastavite miješati dok se sve dobro ne sjedini.
Polako dodajte umućeno vrhnje za šlag u smjesu od čokolade i žumanjaka. Nježno promiješajte da se sve dobro sjedini.
Zatim, postupno dodajte snijeg od bjelanjaka u smjesu od čokolade i žumanjaka. Miješajte lagano, pazeći da ne izgubite zrak iz bjelanjaka.
Kada se sve dobro sjedini, prebacite čokoladni mousse u čaše ili zdjelice za posluživanje. Pokrijte ih i stavite u hladnjak barem 2 sata ili dok se mousse ne stegne.
Prije posluživanja, možete ukrasiti čokoladni mousse šlagom, nasjeckanom čokoladom, bobicama ili preljevom po želji.