Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Civilizacija uspješnih, društvene mreže i google

Hegel je davno napisao da čovjeka pokreće želja za priznanjem. Kapitalizam nas uči da snalažljivi i za muljanja spremni dobro prolaze u životu, a oni što propadaju ili životare su jednostavno nesposobni.
"Amerika ante portas", komentirao je događaje jutros u beogradskoj osnovnoj školi moj kolega profesor, učenik sedmog razreda je došetao u školu s pištoljem, pet punih šaržera i ubio portira, najmanje osam učenika, nastavnica povijesti je operirana i u životnoj je opasnosti, a još ih je teško ranjenih. Snimka uhićenja ubojice se pojavila kod jedne twitterašice, objavljeno je ime i prezime, u komentarima se odmah pojavilo, da mu otac nije taj i taj poznati liječnik, uz uobičajeni dodatak, pitam za prijatelja, uspostavilo se da je to točno. Saznali smo i da je dječak odličan učenik, štreberom su ga zvali, da su mu roditelji rastavljeni, daljnje informacije čekamo u pismima čitatelja. Na fejsu se otac fotkao na skijanju, pitaj boga gdje, nismo prijatelji. Usput je spomenuto i da je mirni ubojica dobio jedinicu iz povijesti.
Sustav favorizira takozvane uspješne, ne samo nezrelima je teško nositi se s neuspjehom, a kamoli djeci. Iako je to kažnjivo, saznajem iz komentara, roditelji često drže oružje na dohvat ruke djeci, zlu ne trebalo, sve se više provaljuje.
Da, "Amerika" je prebrzo došla, zasad u naše susjedstvo, no negdje sam čitao prije par godina da "naši" prednjače po postotku naoružanog stanovništva, sami su kupovali uoči rata oružje, nisu ludi da ga besplatno vraćaju državi. Tješenje da je u Americi lošije neće nam pomoći. I ovaj slučaj će se, za razliku od zambijskog, brzo zaboraviti, do sljedećeg sličnog možda i kod nas.
Prije dosta godina dok sam još bio sindikalni županijski povjerenik, a kolegu mi u školi premlatio roditelj jedne učenice govorio sam atipično na televiziji, a i napisao nešto na blogu u stilu, treba djecu trenirati podnošenje "neuspjeha". Jedna bivša učenica, sad živi u Frankfurtu, me pitala zašto sam tako odlučno stao iza kolege, on je potpuno drukčiji od mene i meni se kao to ne bi moglo dogoditi. Nisam bio baš dobar s kolegom, al učenica je bila u velikoj zabludi, kad se puca i među gangsterima, izuzetno često stradaju slučajni namjernici.

Post je objavljen 03.05.2023. u 12:55 sati.