Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

PREDGOVOR NA ROMAN ''DAMA S JEDNIM DOLAROM'' DAJANE DIVERNO


Istorijski roman čija se priča proteže na evropski i američki kontinent, ''Dama s jednim dolarom'' Dajane Diverno, rađen je po motivima istinite priče. Na osnovu iste teme do sada je 2011-2012 godine odrađen roman ''Garetov cent'', amerikanizirano delo čija se radnja vezuje isključivo za Waltera i Henrijetu Garet. Tematski ova dva roman ''Garetov cent'' i ''Dama s jednim dolarom'' se dodiriju tek po nekim tačkama, mada su glavni junaci u oba dela ipak drugačji. Koliko je ''Garetov cent'' više amerikinaizirana priča, toliko je delo ''Dama s jednim dolarom'' pravi nemački, istorijski ljubavan roman.
Prateći život Fernande Falkner koja kao verenica Normana Šefera dolazi u Filadelfiju, otvara joj se vrata jedinstvene mogućnosti da kroz priču ostarele i bolesne gopsođe Patriše Kerol sazna nekoliko pojedinosti o životu Henrijete Garet, rođene Šefer. Kroz priču o odglumljenom siromaštvu i novcu i činjenici da je Henrijeta bila jedna od tri najbogatije žene Amerike, Dajana Diverno nas na taj način upoznaje s lepotom same epohe u kojoj su oni živeli i koja je iza nas.
Ova književna drama osvrće se na sam početak Drugog svetskog rata, ali se celokupni život, prošlosti, savremenost veoma dobro nadopunjuje kroz priču Patriše Kerol.
U strukturi ovog dela ''Dama s jednim dolarom'' Dajane Diverno, nekoliko različitih osoba u različitim vremenskim okvirima dele specifično osmišljeni književni trokut pripovedanja, ali se događaji jedni kroz druge, kroz lavirint prošlosti i sadašnjosti, međusobno nadopunjuju. Ovo nije ni prvo, ni poslednje delo Dajane Diverno ovakve sadržine, autorka nas na uspešan način i tek ovlaš upoznaje s svim ličnostima, ali ne zanemaruje ni one usputne, sporedne likove...
Ovo delo je istorijski smešteno u 1939 godine u jesen i početak Drugog svetskog rata, upoznaje nas s rodbinom Šeferovih i nasledstvom koje je tada iznosilo 17 miliona dolara. U današnje vreme, po nekim procenama to je oko 400 miliona dolara.
Dajana Diverno je imala prilike da jednog naslednika, novinara Miodraga Radojčina i upozna 2011 godine i tako stvori delo koje opet pokazuje i mračnu stranu ljudske psihe – poput lažiranih naslednika u Filadelfijskom sudu i šta su sve ljudi u stanju da smisle da bi došli do novca.
Vođena imaginacijom, Dajana Diverno je vešto obradila celokupnu radnju koja nas upoznaje s temom i činjenicom da ponekad ni novac nije pokazatelj istinske sreće

23.Avgust 2016






Post je objavljen 02.05.2023. u 08:47 sati.