Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Pripreme za postčernobilsko vjenčanje

Prvomajskih roštiljada i kotlova s grahom nije bilo 1986.

Bubno je reaktor u nuklearki u Černobilu, još 26.travnja, al se iz majke Rusije niko nije oglašavo; pa jel moguće da su zbilja mislili pravit se grbavi, ono – pa nije kod nas ništa bilo. 28. travnja u Zagrebu je primijetilo da raste koncentracija joda 131, znači da je negdje gadno sranje sa nuklearkom, a onda je na zagrebačkoj Stojedinici Alica Bauman pustila u eter tu stravu od vijesti i upozorila građane da zatvore prozore i ne izlaze, jer je smatrala da treba zaštitit novorođenčad i malu djecu od prvog vala radioaktivnog zraka s mnogo joda koji se veže za štitnjaču. Preporučilo i trudnicama da ne izlaze van, i da se ne jede povrće iz bašči, tipa mladog luka, zelene salate, grincajga.

A ja trudna. Četri mjeseca. Sa vjenčanjem zakazanim za deseti svibanj. Moja ispaćena roditeljica stalno za mnom, kud god krenem:
-NE STAVLJAJ VEŠ SUŠIT NA TERASU!!! ( ja s lavorom nazad u kuću, pa prostiri na stalak )
-VRAĆAJ SE NAZAD, REKLI SU DA TRUDNICE NE IZLAZE VAN, JESI NORMALNA!!!
-Pa idem u dućan po mli...
-PREKO MENE MRTVE IDEŠ U DUĆAN!!! Nek on ide kad dođe s posla ( to budući supružnik, jel ).
-OSTAVLJAJ TU SALATU, REKLI SU DA SE NE JEDE!!! Ima cikle i kisele paprike u špajzi.
I tako svaki Božji dan. Pa je meni za par dana puko film.
-Mama, jel znaš ti da mi imamo vjenčanje desetog? Jel misliš da će nas doć u kućnu posjetu vjenčat? A i da dođe, donešće taj jebeni jod po sebi.
Ona me gleda, pa mrmlja:
-Pa dobro, do desetog će se smirit...
-Šta će se smirit, pa rokno je nuklearni reaktor jebote, halo. I šta ćemo sa svadbenom večerom za tridesetero ljudi? Strinka planira goveđu juhu, jel ide to bez grincajga? Dalje planira one fine šnicle, šta ćemo za salatu? Pa kasnije odojak, dobro grah se može kuvat za salatu, al šta ćemo za mladi luk?
Ona me gleda, pa konstatira:
-Ajme pa o tom nisam ni razmišljala. Pa to je strašno.
Brže udri kopaj po tabletama pa dekne apaurin i mjeri tlak, da vidi jel i za tlak treba popit.
-Ja moram zvat Milku ( strinku koja je kuhala za vjenčanje ) da vidimo šta ćemo s tim, majkosvetabožja? Pa šta ćemo ljudima dat da jedu?

Da skratim – jelovnik je osto isti, cure su na bilateralnim razgovorima došle do zaključka da i drugi ljudi kuvaju juhe i žderu salate i da se po tom pitanju nema šta mijenjat. Postčernobilsko vjenčanje se održalo, isto ko i večera, znači koliko nas je ozračilo nemam blage veze.

( Usput – dandanas je radijacija na sto metara od sjebanog reaktora oko 50 000 puta veća od normalne, a sarkofag koji štiti reaktor imo je rok trajanja trideset godina. Šta je isteklo 2016. Šta sad štiti reaktor nemojte me pitat, mene je ošamutio grincajg i mladi luk još 1986. )


Post je objavljen 01.05.2023. u 21:04 sati.