Riječ gulaš dolazi od mađarske riječi “gulyas” koja znači pastir ili čoban.
Jelo su osmislili pastiri, čuvajući stoku, još u 9 stoljeću.
Za kuhanje su koristili meso i povrće koje im je bilo pri ruci.
Tako je nastalo hranjivo i slasno jelo, koje je vremenom prešlo mađarske granice, gotovo po cijeloj Europi, a u Americi se može naći u limenkama.
A recept?
Koliko kuhara, toliko recepata.
Osnova svakog gulaša je meso. Može biti bilo koja vrsta. Luk i ostalo povrće po ukusu,
češnjak, crvena paprika, začini i dodaci.
Svaka kuhinja će imati neki posebni dodatak.
Tako bečki gulaš ima dodatak od noklica, knedla ili štruce od kruha.
Po nekima, poznati Sekelji gulaš je također nastao u Austriji.
Taj gulaš, uz uobičajeno, ima dodano i kiselo zelje i vrhnje.
Interesantno je, da je austro-ugarska vojska, za vrijeme WW1 , vojnicima i na bojišnici, kuhala gulaš u velikim kotlovima
.
Neovisno o mađarskoj priči, navodno su i Mongoli u svojim pohodima to jelo kuhali vojsci.
Još interesantnije, na pločama pisanim klinastim pismom, iz Mezopotamije, ima popis namirnica za gulaš. Meso, voda, sol, ječam, perzijski luk, mlijeko i malo poriluka. Zapis je star 4,000 god. To je babilonski gulaš.
Gulaš danas, nije fino jelo samo za puk. Otkrili su ga i konzumenti “skupog” nepca, pa se kuha i u otmjenim restoranima sa zvjezdicama Michelin.
Ja nemam Michelin zvjezdicu, ali gulaš nije loš. Kuham ga od junećeg mesa sa dodatkom luka u težini mesa, mrkve,češnjaka, malo paradajza iz tube, crvene paprike i listića lorbera.
Kuha se dugo i na nižoj temperaturi.
Ponoviti ću.
Gotovo svaki kuhar ima svoj recept, pa takvu različitost imaju i nacionalne kuhinje.
Naša domaća inačica gulaša je “Čobanac”. Slavonski čobanac.
Nisam nikada jela ni kuhala.
Znam samo da je to gulaš sa više vrsta mesa i da se kuha u kotliću na otvorenoj vatri, ali ne nužno.
Gulaš može biti tekući, pa se jede žlicom kao juha, ili gušćeg umaka, pa se onda servira s raznim prilozima, kao špecli, krumpir, riža, žganci itd.
Razlika između gulaša i paprikaša je u gustoći.
Ja radim pileći paprikaš, a riblji nisam probala.