Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

SVETI MARKO

Danas slavimo svetog Marka, evanđelistu, utemeljitelja kršćanske zajednice u Sjevernoj Africi, koji se rodio u Cireni a mučenički preminuo u Aleksandriji (12. - 68. god.)
Najpoznatija njemu posvećena crkva je u Veneciji, a u vrijeme vladavine Mlečana našim krajevima, na inicijativu sluge Božjega biskupa Nikole Bijankovića, sagrađena je u Makarskoj stolna crkva sv. Marka i Jerka.
O patronima svjedoče kipovi na glavnom oltaru. Gradnja je počela 1700., a crkva, nikad dovršena prema nacrtu, posvećena 1756.
Posljednji biskup koji je stolovao u Makarskoj bio je Juraj Carić, utemeljitelj svetišta Vepric, gdje je i pokopan. Poslije njega makarska biskupija je u sastavu Splitsko - makarske biskupije (sada nadbiskupije) a katedrala postaje konkatedralom (sustolnicom) .
S vremenom se izgubilo spominjanje svetog Jeronima, pa sad rijetki znaju da je i on patron te barokne crkve.
Od 1725. se u njoj čuvaju kosti sv. Klementa, rimskog mučenika, koje su na poticaj N. Bijankovića dopremljene iz katakombi sv. Priscile.

Danas je blagdan svetog Marka, 25. dan proljetnog mjeseca travnja, koji je nekad sličniji jeseni ali, kad je vrijeme dopuštalo, u Makarskoj su muškarci oblačili bijele košulje, dječaci kratke hlače, a djevojčice bijele dokoljenke,
Sjećam se brojalice koju smo kao djeca sricali: "Sveti Marko, roba bjanko..."

Uz ovo prisjećanje želim svim nositeljima ovog imena, ako ih ima, i nositeljicama,
SRETAN IMENDAN!



Post je objavljen 25.04.2023. u 06:44 sati.