Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

ZABORAVLJENI SCENARIO ZA KRIMINALISTIČKO-EROTSKI FILM ''FATALNA PRISMOTRA''


Pomalo zaboravljeni scenario za kriminalističko-erotski film ''Fatalna prismotra'' Dajane Diverno mogao bi ove godine opet da bude aktivan. Roman je napisan i objavljen 2009.godine putem ''Dayline.info'' i kao knjiga u izdanju ''Aliass-a'' iz Subotice. Prevod je uradila Anika Rehm,a scenario će takođe biti ponuđen među svim scenarijima i evropskim filmskim produkcijama u narednim danima.

DEO KRITIČKOG OSVRTA NA ROMAN
''Fatalna prismotra'' je erotsko, provokativno delo koje se kao jedna celina svrastava među redove postmodernističke književnosti. Pletući niti kompozitorske funkcije u delu se osećaju note sirove strasti i naglasak na erotskim verodostojnim činjenicama koje su prateći vokali u ljudskim životima.Iako je književnica bujne mašte i najpre veliki ljubitelj osmišljavanja dela koja u sebi imaju naglasak na mafiji i kriminalistici, ovaj roman je pokrenut čarobnom snagom izmišljanja. Nudeći erotske iluzije Dajana je prevashodno književnica koja ne mari za utabana pravila i konvencije, a u delu ''Fatalna prismotra'' se oseća njen snažan erotski angažman, koji je u biti samog stvaranja dela ovekovečen i njenim angažmanom među mađarskim književnim krugovima. Roman koji odiše napetošću, voljom za pobedama i kristalizacijom pobeđenih, hvata se u koštac s ljudskim vrlinama, a karakterizacija likova je visoka i u sebi nema kapljica literarne plastike. Istorija i materijalne činjenice zapravo ne odigravaju glavnu funkciju i ulogu u delu, iako je fenomen Dajane Diverno višestruk, u ovom romanu se daje primetiti i njena volja da događaje i činjenice predstavi na što verodostojniji način s posebnom pažnjom usmernom na one sitne detalje koji su od bitne važnosti u osmišljavanju dela-fikcije-feljtona iz konkretnog života.
Autorkin uticaj u zadatoj temi je snažan, iako su pojedini akordi poprimili u sebe oštar uticaj amerikanizacije, a u sam dekor romana je pridodat i uticaj francuske oslobođenosti i francuskih, viših društvenih krugova. Književan žanr je iz tog razloga lak za čitanje, naracija romana je u pojedinim akordima šokantna ali svakako relana, a uticaj amerikanizacije u ovom slučaju nije od presudnog značaja kada se gleda delo kao uspešan poduhvat prikaza pariskih, viših slojeva društva. Poput Augusta Šenoe, Dajana je ovaj put želela doći u dodir i sa većom čitalačkom publikom koje je iz nedelje u nedelju bilo u prilici, putem interneta, doći u dodir sa pripovedačkom kombinatorikom koja je uticajna u opusu stvaranja dela Dajane Diverno, i koje je bez klišea sa jasnom umetničkom dorađenosti u kojoj se oseća klasični, individualistički bunt.



RADNJA SCENARIJA ''FATALNA PRISMOTRA''
Radnja govori o detektivu Nicolasu Velimieru čiji je zadatak pratiti atraktivnu, bogatu gospođu Beatrice Blaisy koja je udana za 35 godina starijeg bogatog biznismena: Jean-Paula Blaisya. Stariji biznismen je ljubomoran, što mu mlada žena očito švrlja, zato je angažirao prvoklasnog detektiva – čiji je njegov zadatak fatalan.
Nicolas otkriva različite seksualne ''igre'' (varanje, seks u troje...) Madam Blaisy je žena koja svakom životnom izazovu kaže DA, a fascinaciju pronalazi u svim životnim stilovim

Post je objavljen 24.04.2023. u 12:45 sati.