Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA: DIREKTIVA IZMEĐU POSLOVNOG I PRIVATNOG ŽIVOTA ZA RODITRELJE I NJEGOVATELJE



HRVATSKA NIJE IMPLEMENTIRALA DIREKTIVU,
KAO NI JOŠ 10 ZEMALJA


Komisija poduzima mjere za promicanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života u EU-u, te je 19. travnja u Bruxellesu objavila priopćenje za medije
Kako bi zaštitila pravo na ravnotežu između poslovnog i privatnog života u svim državama članicama, Europska komisija odlučila je nastaviti prekršajne postupke protiv Belgije, Češke, Irske, Grčke, Španjolske, Francuske, Hrvatske, Cipra, Luksemburga, Austrije i Slovenije slanjem obrazloženog mišljenja jer nisu zadovoljene nacionalne mjere kojima se u potpunosti prenose pravila EU, a kojima se uspostavljaju prava na ravnotežu između poslovnog i privatnog života za roditelje i skrbnike.



EUROPSKI STUPANJ SOCIJALNIH PRAVA
EU je donio niz zakonodavnih akata koji građanima stvaraju minimalna prava EU-a da usklađuju posao s obiteljskim obavezama.
Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života jedna je od radnji akcijskog plana Europskog stupa socijalnih prava za daljnju provedbu načela koja su u njemu navedena. Prijedlog je usvojen 13. lipnja 2019., a države članice imale su tri godine do 2. kolovoza 2022. da ga provedu u nacionalno zakonodavstvo. Nova pravila dopunjuju prava iz Direktive 92/85 o trudnim radnicama, prema kojoj žene imaju pravo na minimalno 14 tjedana rodiljnog dopusta od kojih su najmanje dva obvezna. Porodiljni dopust plaća se barem na nacionalnoj razini naknade za bolovanje.
Direktiva ide ruku pod ruku s Europskom strategijom skrbi čiji je cilj osigurati kvalitetne, pristupačne i dostupne usluge skrbi diljem Europske unije i poboljšati situaciju i za primatelje skrbi i za osobe koje se o njima brinu, profesionalno ili neformalno.

NOVA PRAVILA ZA RODITELJE I SKRBNIKE
Direktiva o ravnoteži između poslovnog i privatnog života mijenja pravila igre za zaposlene roditelje i njegovatelje. Olakšava usklađivanje obitelji i karijere postavljanjem minimalnih standarda za prava na dopust kao što su očinski, roditeljski i skrbnički dopust. Također predviđa pravo na traženje fleksibilnih radnih aranžmana za roditelje i skrbnike. Ova nova pravila pomažu ljudima da razviju svoje karijere i obiteljski život dok istovremeno poboljšavaju svoju opću dobrobit. Njegov cilj je poboljšati ravnotežu između poslovnog i privatnog života za sve te olakšati roditeljima i skrbnicima da upravljaju svojim obavezama.

Direktiva predviđa sljedeća prava:

Očinstvo: Očevi imaju pravo na najmanje deset radnih dana očinskog dopusta oko rođenja djeteta. Očinstvo mora biti nadoknađeno barem na razini naknade za bolovanje;
Roditeljski dopust: Svaki roditelj ima pravo na najmanje četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od čega su dva mjeseca plaćena i neprenosiva. Roditelji mogu zatražiti da dopust uzmu u fleksibilnom obliku, bilo s punim radnim vremenom, skraćenim radnim vremenom ili u segmentima;
Dopust za njegovatelje: Svi radnici koji pružaju osobnu njegu ili podršku rođaku ili osobi koja živi u istom kućanstvu imaju pravo na najmanje pet radnih dana dopusta za njegovatelje godišnje;
Fleksibilno radno vrijeme: Svi zaposleni roditelji s djecom do osam godina i svi njegovatelji imaju pravo tražiti skraćeno radno vrijeme, fleksibilno radno vrijeme i fleksibilnost radnog mjesta.


Komisija poziva države članice da se pridržavaju ovih pravila

Nakon što je Direktiva usvojena 2019., države članice imale su rok do 2. kolovoza 2022. da je provedu u svoje nacionalne zakone. Dana 21. rujna 2022. Komisija je poslala službenu opomenu 19 država članica jer nisu priopćile mjere za prijenos ove Direktive u svoje nacionalno pravo. Nakon što je analizirala njihove odgovore, Komisija je utvrdila da Direktiva još uvijek nije u potpunosti prenesena u 11 država članica te je stoga odlučila poduzeti daljnji korak u postupku zbog povrede slanjem obrazloženog mišljenja Belgiji, Češkoj, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Francuska, Hrvatska, Cipar, Luksemburg, Austrija i Slovenija. Te države članice sada imaju dva mjeseca za poduzimanje potrebnih mjera za usklađivanje s obrazloženim mišljenjem. U suprotnom, Komisija može odlučiti pokrenuti ih pred Sudom Europske unije.
(priopćenje /mzz)


Post je objavljen 20.04.2023. u 04:50 sati.