Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Iskustvo lijepih riječi

Dan je počeo jako lijepo - pozivom na kavu. jedna draga gospođa iz Siska, koju sam upoznala na Terezinom koncertu. Sjele smo na kavu u "Cosmopolitan", jer mjesta nije bilo ni za lijek ni u "Krašu" ni u hotelu "Dubrovnik". S obzirom na hladno vrijeme, ništa čudno - svi su se uvukli u zatvorene prostore....Pričale samo o dojmovima s koncerta, i što sve žena mora obaviti u Zagrebu...
Nadam se da je sve stigla - i sretno otputovala u Sisak.
Glazba i Tereza - spajaju! :)))) Baš lijepo i ugodno. Spomenuta je i zajednička doktorica Tereze i mene. :))))
Pa smo se prisjetile Terezinih koncerata u "Lisinskom", Parizu....Stvarno bogata i ispunjena karijera, i domaća i inozemna....

Predvečer smo Mia i ja otišle na promociju nove knjige kritika Ljerke Car Matutinović. Jednim dijelom je to knjiga nastala iz kolumni u časopisu "Vijenac".
Sudjelovali su: Goran Galić, glavni urednik "Vijenca"; Zorka Jekić - urednica, Ljerka Car Matutinović - autorica. Pjesme su čitali: Dubravko Sidor, Luka Matutinović (čitao je svoje pjesme u čast svoje bake Ljerke), glazbena pratnja: Marko Matutinović, gitara i Dorian, usna harmonika.

Ljerka Car Matutinović suvremena je hrvatska pjesnikinja, prozaistica, književnica za djecu, esejistica i prevoditeljica, rođena je u Crikvenici. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je hrvatski i talijanski jezik s književnostima. Član je Društva hrvatskih književnika, Zagrebačkog centra Europskog društva kulture (sa sjedištem u Veneciji) i član je Društva hrvatskih prevodilaca. Ljerka Car Matutinović također je dobitnica i brojnih književnih nagrada.

"Iskustvo lijepih riječi" peta je knjiga književno-kritičkih ogleda, sve objavljenje kod "Biakove".
Već sam naslov govori s koliko emocija Ljerka Car Matutinović pristupa kritičkom izričaju. Svaka dva tjedna recenzira po dvije knjige po vlastitom izboru (i domaće i strane) i šalje tekstove u "Vijenac". Zašto je Ljerka toliko uspješna?! Osim što je erudita, pažljivo bira o kojim će knjigama pisati. I događa se ona opaska - kritike su velikom većinom dobre. Pa jer je birala ono što voli! Tako je meni na blogu - kaže, Tebi je dobro, nemaš primjedbi...Pa zato jer komuniciram s ljudima, koji mi po svemu odgovaraju - pa što bih mračila i ružila?!

No, vratimo se na knjigu."Iskustvo lijepih riječi" peta je knjiga književnih ogleda autorice Ljerke Car Matutinović. (Jedan s prezimenom Car trenutno se nalazi u jednom srpskom reality showu - iz Crikvenice je) koje je objavila nakladnička kuća "Biakova". Svi tekstovi u knjigama prethodno su objavljeni u "Vijencu", književnom listu za umjetnost, kulturu i znanost Matice Hrvatske i obuhvaćaju razdoblje od 2005. do 2022. U novoj knjizi "Iskustvo lijepih riječi" autorica predstavlja 57 naslova suvremenih autora. Knjiga ima tri dijela: razgovor s autoricom, te poezija i proza. Zorka Jekić, urednica knjige, s pravom ih je nazvala književni medaljoni. Poslastica za knjigoljupce....

Izabrat ću iz dijela poezije jedan mali dio, i mali dio iz proze. Izbor je zaista moj osobni, ono što me privuklo na prvu....Kada budete čitali knjigu, sigurna sam da ćete vi imati svoje favorite....

Iz poetskog dijela izdvajam: "Lirika puna radosti" - Zrinko Šimunić: "Snovi i snohvatice" , Grad Čakovec, 2019.

Ljerka kaže o Šimunićevoj poeziji: "Dobro da postoji ljubav. Ovo su stihovi koji dišu ljubavlju. Stihovi magnetizirani bojama, zvukovima i mirisima. Stihovi, otvoreni prema lijepom u svijetu, svijetu povjerenja i čistih snova i snohvatica. To je lirika imaginativnih afiniteta koji se artikuliraju ljepotom ljubavnih disanja i zanosnom, bezbrižnom ljuven-igrom." Nije li ovo najljepši mogući poziv na čitanje jednog pjesnika?!

Prozni dio: "Poetska snaga nasuprot stvarnosti" : Jasminka Domaš: "Kadišl i nebeski putnici". Litteris, 2020.

"... Jasminka Domaš kratkim proznim formama dopušta nam imaginativnu distancu od tjekobne, teške stvarnosti kojoj su bili podvrgnuti Židovi u Zagrebu u vrijeme endehazijske vladavine u Drugom svjetskom ratu.
Smirenom, uvjerljivom i vještom spisateljskom akibijom autorica nam iz priče u priču otvriva bespomoćnost i paklensku metaforu Zla, koja nadvaldava vlastitost ljudskosti."

Tu je i Laura Marchig, sa djelom: "Snoppy polka: balkanski noir", Shura publikacije, Opatija, 2019.
"Kada se prošli događaju preobražavaju u živa zbivanja, koja su i retrospekcija i kronika i koja tako oživljena pisanjem promiču život, onda smo na dobrom putu da prihvatimo njihovu autentičnost, u jedinstvenom prostoru, u cjelini svijeta.
Roman spisateljice i pjesnikinje Laure Marchig pod osebujnim nazivom "Snoopy polka: balkanski noir" stavlja nas u ambijent ponovno zamišljene prošlosti, u dinamički kontinuitet promišljanja....mogli bi dodati i podnaslov: "i pokoja erotska stramputica". Tu bi smo komunikaciju mogli nazvati ironijskim kontrapunktom: "Što radi?! Miješa pravila igre. Skida se. Skinula je jaknu i sada želi skinuti košuljcu. Bolje da je prekinem. Ne želi prekinuti. Bolje nastaviti igrati. Skinula si se gola i ulaziš u kadu, uranjaš najprije jedno stopalo, onda drugo, legneš u vodu koja je vrlo topla. Igrajmo se!"

I na kraju: Vrtlog emocija: "Dvije Veronike", Biakova, Zagreb, 2020.

"Drevna srednjovjekovna legenda o čudesnoj, zabranjenoj ljubavi između djevojke Veronike, pučanke iz Desnića, i grofa Fridrika II. Celjskog iz Velikoga Tabora, u prelijepom zagorskom kraju....Autorica Jadranka Ivandić Zimić uspješno nas je provela kroz vrtloge ovoga, nazovi povijesnog i pomalo pustolovnog romana (krimića) , ali definitivno ljubavnog. Postoje dvije Veronike: ona povijesna, i lijepa djevojka Veronika iz zagrebačkog miljea. Nesretna ljubav, gubitak djeteta; složena socijalna i politička pitanja u 20. stoljeću....Dvije Veronike kao dvije metafore ljubavi!






Goran Galić, Ljerka Car Matutinović, Zorka Jekić....

I na kraju ovog predivnog dana, Mia je otišla na fotografiranje na Tomislavac, u Samsung kućici. (Ja imam mobitel Nokia - Samsung:))) Kako?! Nokia je izvana, iznutra (djelovi) su Samsung...I gotovo svaku večer naziva iza ponoći sve ljude, koje sam ja zvala taj dan..:(((( Onda sam ga počela gasiti, da ne naziva - i ujutro se pravi kao da se ništa nije dogodilo:))). Svakom fotografijom sa ljubimcem skupljaju se bodovi, i na kraju azili u Hrvatskoj dobivaju hranicu, koju osigurava Pet Centar. Mene su pitali čak i kojoj udruzi želim donirati - rekla sam "Pobjede", Osijek. Moji najdraži. Tako da će oni dobiti donaciju hrane za svoje štićenike, ukoliko budu skupili određeni broj bodova. Zanimljivo, lijepo i korisno...



Mia: "Hoću kućiii"...:))) Nije čudo, nakon ovakvog dana....:))) Kišu smo uspjeli izbjeći, srećom.

Moram napomenuti i reakciju ZET-ovke iz trama broj 6. Žena je vidjela da smo ušle i krenula prema nama...Prepala sam se- kao, sad će nas istjerati....Kad ono: i ja imam cockericu, predivna vam je....:))))) Lijepoo! To se dogodilo na Črnomercu, prije nego što smo krenule u grad.

Za jučerašnji dan - to bi bilo to. Više nego dobro. Pokušala sam objaviti post sinoć, ali nisam uspjela. Sada mogu objaviti tekst, a pokušat ću dodati i fotografije....Evo, i fotke su sada uspješno prošle!

Ljubim vas!

Post je objavljen 15.04.2023. u 08:48 sati.