Uskrs je najveći kršćanski blagdan.
Vjernici, ali ne samo vjernici, slave ga u cijelom svijetu.
To je i obiteljski blagdan, kada se obitelj i prijatelji sastaju oko blagdanskog stola.
Uskrsni blagdanski stol je tradicija.
Počinje uskršnjim doručkom.
U mom djetinjstvu, taj se je doručak danima očekivao.
Nije da je na stolu bilo samo delicija nego je i “zeček” nosio darove.
Bilo je to nešto slično današnjem djeda Mrazu.
Nemam pojma je li i danas isto.
“Zeček” iliti zec, došao nam je iz njemačkih priča s kraja 17 st. i simbol je plodnosti.
Uskrsni doručak, mogli smo uživati tek po povratku s blagoslova hrane u crkvi.
Hrana se je nosila na blagoslov u košaricama, pokrivena lijepim pokrivalima.
Domaćice su se natjecale u izgledu košarica.
Stol je morao biti pokriven najljepšim stolnjakom sa platnenim servijetama i ukrašen uskrsnim cvijećem, najčešće narcisama i zumbulima.
Od jela, ovisno o mogućnostima, bilo je svega.
Kuhana šunka, kobase, hren, francuska salata, pisanice, mladi luk ,rotkvice, orehnjaće, makovnjaće i kuglof. Pio se je kakao kao specijalna delicija.
Pincu tada nismo poznavali, ona se je pojavila kasnije kao “uvoz” iz
Dalmacije ili Italije.
I danas je slično.
Pisanice su se bojale, uglavnom, olupinama luka i ciklom.
Ne sjećam se umjetnih boja,
Inače, jaja-pisanice su simbol novog života i dolaze od starih Germana i starih Slavena.
Usput, najskuplje pisanice na svijetu su Faberge jaja.
Peter Karl Faberge bio je carski zlatar, koji je za carsku obitelj Romanov , između 1885 i 1917 izradio iz zlata i dragulja 50 pisanica.
Ta su jaja danas ili u muzejima ili kod vrlo bogatih kolekcionara i milijunske su vrijednosti.
Uskršnji ručak je sličan doručku, ali uz obaveznu pečenku, sa različitim prilozima , salatama i slasticama.
Ja ću peći komadić puretine s mlincima.