Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Naočnjak za narod


(Naočnjak; kožni štit, stavlja se konju sa strane kraj očiju da se ne plaši)


Ako govorimo o školstvu, nemam nikakve sumnje da govorimo o tvornici za proizvodnju zupčanika i maziva koji održavaju stroj bilo kojeg carstva i bilo kojeg sistema.

Bez ikakve sam sumnje da sistem djeluje na Kennedyjevim riječima "ne pitaj što država može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za državu", pa iako besramne, ove se riječi i danas štuju obožavaju i prepričavaju kao velika umotvorina.

Kad se dogodilo da carstvo, sistem, država imaju suverenitet nad čovjekom i narodom a ne obrnuto? Kad se dogodilo da čovjek i narod svojim znojem, krvlju i životom mora održavati napredak i prosperitet carstva i sistema, umjesto da država i politika zakonima, školstvom, ekonomijom i zdravstvom održavaju prosperitet i napredak čovjeka i naroda.
I najbitnije pitanje, kad se dogodilo da je čovjeku i narodu, ta pojava, sasvim normalna stvar?

Kakvo nam je školstvo

Školstvo nam je idealno za stvaranje radnika potrebnih državi/carstvu, ali ništa više od toga, jer carstvo ne treba narod i čovjek koji misli svojom glavom, jer koji šef, gazda, vladar želi da ga se propitkuje? Ili ne daj bože posumnja u njegove prosudbe. Nije slučajno Winston Churchill rekao da demokraciju treba ukinuti, jer o čemu bi trebao odlučivati glupi i neobrazovani narod i čovjek koji ne stigne dignuti glavu s pokretne trake?

Ali narod je glup, neobrazovan i ne može dignuti glavu s pokretne trake jer ga je sistem/carstvo tako obrazovalo da prihvata da ne može dignuti glavu s pokretne trake i sistem/carstvo ga je podučilo da je to normalno i da to mora prihvatiti.
Imali škola koje podučavaju drugačije? Ima, to su elitne škole gdje se obučavaju vladari ovog svijeta, škole u koje se može ući ako imaš novac, ali ne i postati dio elite ako nisi iste plave krvi.

Školstvo nam stvara vjernike sistema, pa ću dati primjer upravo iz domene vjere.
Teolozi, svećenici, popovi, fratri itd. nam kažu da je bog svevideći, sveznajući i svemoćni. Oni nam kažu da je bog transcendentan, čisti duh i čista dobrota te nematerijalno biće. Biblija nam ipak govori sasvim druge stvari.
Kad je bog posjetio Abrahama prije događaja Sodome i Gomore, Abraham ga smjesti u hlad, dade mu vodu da se okrijepi i umije, te ga nahrani. U prijevodu; bog je došao do Abrahama pješke, bio je umoran, znojan, šporak, žedan i gladan, prepoznajete li u toj priči lik koji je nematerijalno-transcendentno biće? naravno da ne.

U čemu je onda problem? U svijet ima 1,2-1,4 milijarde kršćana koji vjeruje na osnovu prevedene knjige koju 97-98% njih nikad nije pročitalo, pa znaju samo ono što im njihovo svećenstvo kaže. Ali, 97-98% tog svećenstva nikad nije, jer ne zna, pročitalo tu knjigu u svom izvornom obliku i na jeziku na kojem je napisana! o čemu onda pričamo? Pričamo o vjeri za nevjerovati!

Primjer iz znanosti
U školi učimo da je sunce atomska peć (kratko i jasno!). Međutim istina je da je ta ideja tek teorija, možda teorija kojom se veći dio znanstvenika slaže, možda teorija koja ima neke svoje dokaze itd. ali ipak i dalje i službeno samo teorija. Moje je pitanje, ako se znanstvenici i školstvo ničeg ne srame, zašto ne kažu da, iako je vjerojatno sve to tako, moramo znati da je to i dalje tek i samo teorija.

Ali zašto da jedan potrebit doktor medicine o tome razbija glavu? jeste li ikad imali mogućnost naći se u opuštenom društvu s nekim doktorom od onih malo bolje specijaliziranim? Ako ste bili u društvu s novinarem ili odvjetnikom, ok oni imaju o spektar tema o kojim mogu pričati, visoko specijalizirani doktor medicine, izvan svoje branše, malo o čemu išta zna.

Možda će netko pomisliti da je to u redu, da tako mora biti, ali nije. Osim uskogrudnog školovanja, medicina i njeno osoblje živi u uvjetima radnika na pokretnoj traci, niti mogu dignuti glavu, niti za išta drugo imaju vremena. Pa što očekivati od tih i takvih doktora kad ne mogu dati dijagnozu, da budu Dr. House? Neće ići!
I što, na kraju, da radi takav doktor kad mu dođe onaj koji mu daje plaću i kaže "čuj postoji neki virus.....".


Post je objavljen 01.04.2023. u 11:26 sati.