Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ROGAČ S KOMIŽE -IMA ZAŠTIĆENU OZNAKU PODRIJETLA



U EUROPU IZ KOMIŽE SA OTOKA VISA

„Komiški rogač“ je dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 29. ožujka 2023. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije, a postupak zaštite naziva „Komiški rogač“ pokrenula je Udruga Komiški rogač. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. To je 42. hrvatski proizvod zaštićene oznake podrijetla u EU. Prije nekoliko dana Slavonska kobasica je dobila europsku zaštitu oznaka .




„Komiški rogač” je tehnološki zreli plod autohtone sorte rogača Komiški krupni s područja otoka Visa vrste Ceratonia Siliqua L., koja je upisana u Hrvatsku banku biljnih gena. „Komiški rogač” prepoznatljiv je po karakterističnom plodu odnosno mahunama tamnosmeđe boje koje kad dozriju postižu duljinu od 10 do 20 cm i masu od 17 do 40 g te po specifičnom slatkastom okusu i mirisu koji podsjeća na čokoladu i kakao. Za prepoznatljivi, izraženije slatkasti okusni i mirisni profil „Komiškog rogača” zaslužan je visok udio šećera u plodu, koji iznosi minimalno 40 %. Proizvod „Komiški rogač” na tržište dolazi u dva oblika, kao „Komiški rogač” plod i „Komiški rogač” mljeveni. Mljeveni rogač je izraženije slatkastog okusa te intenzivnijeg mirisa po čokoladi i kakau od tehnološki zrelog cijelog ploda rogača jer se prilikom lomljenja kore miris otpušta jačim intenzitetom. / Ministarstvo poljoprivrede/

IZ SPECIFIKACIJE: Udruga „Komiški rogač“ Ribarska 10, 21485 Komiža,
Oznaka zemljopisnog podrijetla




Opća definicija proizvoda „Komiški rogač“ - plod je tehnološki zreli plod autohtone sorte rogača Komiški krupni s područja otoka Visa (sinonimi Komiški veliki i Komiški tusti) vrste Ceratonia Siliqua L. koja je upisana u Hrvatsku banku biljnih gena (Croatian Plant Grenetic Resources database, šifra FRU00317), (Prilog 1 – Izvod iz Hrvatske banke biljnih gena, 2014).
Proizvodni oblik „Komiški rogač“ – plod prema kemijskom sastavu sadrži minimalno:
- 40,0 % ukupnih šećera (Prilog 3.1. – Analitičko izvješće „Komiški rogač“ - plod)
- 0,17 % (170 mg) kalcija u suhoj tvari (Prilog 3.3. – Analitičko izvješće kalcij „Komiški rogač“)
- 3,9 % (3,9 g) bjelančevina u suhoj tvari (Prilog 3.4. – Analitičko izvješće bjelančevine „Komiški rogač“)

Povezanost naziva „Komiški rogač” sa zemljopisnim područjem otoka Visa ogleda se i u turističkoj promociji gdje je Turistička zajednica grada Komiže uvrstila lokalnu manifestaciju “Dani rogača” posvećenu kulturi rogača u program “Ljeta u Komiži” već dulji niz godina kao dio kulturno-turističke ponude otoka Visa. Ova se manifestacija odvija tijekom rujna u Komiži, a tom prigodom održavaju se edukativna predavanja o rogaču, organizira se posjet mlinu za mljevenje rogača te se mogu kušati brojni lokalni specijaliteti od rogača




Komiža, grad na otoku Visu

Komiža, ukupne površine 48 km kvadratna, je grad na otoku Visu koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nalazi se na zapadnoj strani otoka Visa u dubokom Komiškom zaljevu. Od ostatka otoka je razdvaja brdski masiv Hum, vrh 587 metara, koji se strmo spušta do obala zaljeva. Takav smještaj odredio je orijentaciju Komiže prema moru i ribarstvu. (mzz)


Post je objavljen 29.03.2023. u 10:41 sati.