Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DAN NARCISA 2023.



PREVENCIJA SPAŠAVA ŽIVOTE ŽENAMA

Dan narcisa obilježen je 25. ožujka u 60- ak većih i manjih gradova Hrvatske. Akcija prodaje žutog proljetnog cvijeća- narcisa ima poruku o važnosti prevencije bolesti raka dojke kod žena. Zbog dobre prevencije i stalnog javno zdravstvenog podsjećanja o potrebi kontrole ženskog tijela na bolest raka posebno u dobi od 50 do 69 godina - rak dojke nije više prvi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Broj žena koje godišnje obolijevaju od raka je - tri tisuće, ali rano otkrivanje učinilo je da je smrtnost sve manje. Rano otkrivanje raka smanjuje mortalitet, koji prema riječima dr. Eljuge pada šestu godinu za redom, te je taj pad sada za 25 posto manji. Prevencija spašava živote žena i čini da rak bude izliječiv, ako je otkriven u ranoj fazi.


U Dubravi kod Vrbovca već više od deset godina djeluje Udruga žena liječenih od raka dojke SV. Margareta. Na Dan narcisa žene su se organizirale tako da na više prodajnih mjesta prodaju narcise. Istiću da novac ide u dobrotvorne svrhe, te naglašavaju da su prije nekoliko godina prodajom narcisa skupile toliko da su za bolesničke sobe u Institutu za tumor u Zagrebu kupile pet televizora No muškarci nisu baš osobe koje razumiju problem i potrebu kupnje narcisa. Kao da ne razumiju ni cvijet ni boju ni opasnost od raka na ženskom tijelu. Narcise su više kupovale žene. Jedna od žena Marija Lipovec – koja je prodavala narcise – ima iskustvo ranog otkrivanja raka prije nekoliko godina i ima svijest o tome koliko je važno na vrijeme otići na pregled i biti uključena u liječenje. Iako je od tada prošlo nekoliko godina, odlazi na liječničke kontrole i kaže - " za sada je sve u redu". A desetak je žena iz Udruge imalo iskustvo raka dojke. Neke nisu preživjele. Nerado žene govore o tome.
Iako je u subotu prije podne kiša najprije sipila, a onda i pljusnula, tako da su bili potrebni i kišobrani, žene su strpljivo nudile narcise u neposrednoj blizini trgovina.

Margareta Zouhar Zec


S lijeva : Mira Turk, predsjednica Udruge liječenih žena od raka dojke Sv. Margareta i Irena Kranjec .Fotka M. Zouhar Zec




U restoranu Sablić u Dubravi, već od ranog jutra stolovi su bili aranžirani sa - narcisama. Narcise su poruka gazde - "znamo koji je Dan i koliko je to značajan Dan i za žene i za cijelo društvo".




Marija Lipovec - preboljela je zločudni tumor zahvaljujući ranom otkrivanju na mamografu.




S lijeva: Svestrana Marica Vućinovec i Nevenka Petrovčić



Vlasta Jagić, kao i sve žene koje su prodavale narcise u Udruzi je od njenog početka



S lijeva: Katica Jembri i Biserka Gabrijel Fotke.Margareta Zouhar Zec




Post je objavljen 25.03.2023. u 22:35 sati.