Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RADI MIROVINSKE REFORME VELIKI PROSVJEDI U FRANCUSKOJ



MACRON NAMEĆE RAD DUŽI DVIJE GODINE!

Emmanuel Macron francuski predsjednik rekao je da je reforma za odlazak u mirovinu neohodna. On traži da se radni vijek koji je sada do 62. godine podigne za dvije godine i da ljudi rade do 64. Reforma je usvojena u Parlamentu bez glasanja 16. ožujka aktiviranjem jednog članka Ustava. Francuzi se s tim ne slažu i već devet punih dana traju veliki prosvjedi građana širom Francuske u kojima pozivaju Vladu da odustane od sporne reforme.
Prosvjedi nisu mirni već svake noći dolazi do sukoba prosvjednika sa policijom. Više stotina prosvjednika je privedeno. U toj atmosferi prosvjeda komunalne službe ne odvoze smeće, kojeg u Parizu na ulicama ima u neobično velikoj količini, a ne rade ni škole. Neobično je da nijedan francuski sindikat nije izašao ni sa kakvim prijedlogom, a da bude protivan Macronovu zahtjevu o produljenju radnog vijeka za odlazak u mirovinu. Sindikati se bave jedino organiziranjem velikih prosvjeda.

Policija je 23. ožujka suzavcem rastjerala agresivne prosvjednike Dan je protekao u blokadama željezničkih stanica, cesta i dijela pariskog aerodroma Charles De Gaulle. Štrajk se odvija i noću. Makron je rekao da želi da potkraj godine reforma stupi na snagu.
Macron je 22. ožujka gostovao na televiziji France 2 i odgovarao na pitanja dvoje novinara.“Mislite li da ja uživam uvodeći ovu reformu? Ne”, rekao je Macron te rekao„Ali ne postoji stotinu načina da se uravnoteži saldo… ova reforma je nephodna“.- rekao je

( la-croix.com, al jazerra, m. zouhar zec)


Pariz, Francuska

Post je objavljen 24.03.2023. u 01:39 sati.