Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcmlx

Marketing

spomen ploča



Povijest zna biti puno ljepša kad si je ljudi sami pišu.

Tuebingenski studenti, tamo negdje osamdesetih, nisu poštedjeli poruge čak ni velikog Goethea.
Veliki pjesnik Goethe je naširoko prisutan u Njemačkoj, a i šire. Postoje stotine Goetheovih gimnazija, nstituta i Goetheovih ulica, a spomen-ploče vise gdje god je ovaj genije pisane riječi kročio.
Vrijedni jezikoslovci su marljivo izbrojali kako je koristio (aktivni) vokabular od preko 93.000 riječi (Shakespeare se zadovoljio s oko 30.000 riječi).

Tako je i na kući u Muenzgasse 15 u Tuebingenu, gdje na kamenoj ploči piše: “Goethe je živio ovdje”, naime boravio je 14 dana kada je jednom prilikom posjetio Johanna Friedricha Cottu, velikog izdavača njemačkih klasika, na svome putu za Italiju .
Godine 1986. turisti koji su hodočastili u Cottahaus nadahnuli su studente u susjednom domu da kroz prozor izvjese ništa manje informativan natpis: "Ovdje je Goethe povraćao".
Provokacija možda sadrži zrnce istine, jer se kaže da je Goethe provodio duge večeri u tavernama Tuebingena.
Kao James Joyce u Puli.

Ploča-dosjetka odavno je poznatiji od originala, a za gradske vodiče pozivanje na njega često je završna točka njihovog obilaska. Stari, pohabani znak od šperploče zamijenjen je novim, izrađenim od klasičnog materijala za ploče: mramora Carrara.

#lvz.de



Post je objavljen 20.03.2023. u 19:42 sati.