Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Higijena je u pitanju


NY Times - Više lovaca MIG pomoći će Ukrajini, ali ono što Kijev stvarno želi su F-16.
"U određenoj mjeri, ovo će povećati naše borbene sposobnosti", rekao je Jurij Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga u nastupu na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji u petak ujutro. “Ali ne treba zaboraviti da su to još uvijek sovjetski, a ne moderni zapadni zrakoplovi. ”
...
Ukrajinski argument je da je F-16 bolji od MIG-a u obaranju krstarećih projektila zbog svog snažnog radara i modernih projektila, te bi mogao ponuditi znatno veću zaštitu od ruskog bombardiranja.

F-16 :

Početni proizvodni standardni F-16A poletio je prvi put 7. kolovoza 1978., a njegovu isporuku prihvatio je USAF 6. siječnja 1979. godine .
...
AN/APG-68 [radar], evolucija APG-66, predstavljen je s F-16C/D Block 25. APG-68 ima veći domet i razlučivost, kao i 25 načina rada, uključujući mapiranje tla, Dopplerovo izoštravanje snopa, indikaciju cilja koji se kreće po tlu, morski cilj i praćenje tijekom skeniranja (TWS) za do 10 ciljeva. Model APG-68(V)1 Blocka 40/42 dodao je [...] visoko-PRF pulsno-doplerov način praćenja kako bi se osiguralo navođenje s prekidnim kontinuiranim valom za projektile s poluaktivnim radarskim samonavođenjem (SARH) poput AIM-7 Vrabac.

MiG-29 :

[M]G-29, zajedno s većim Suhojem Su-27, razvijen je za suprotstavljanje novim američkim lovcima kao što su McDonnell Douglas F-15 Eagle i General Dynamics F-16 Fighting Falcon. MiG-29 ušao je u službu sovjetskih zračnih snaga 1983. godine .
...

Najnoviji nadograđeni zrakoplov ponudio je N010 Zhuk-M, koji ima planarnu antensku rešetku umjesto antene, poboljšani domet i mnogo bolju sposobnost obrade, s mogućnošću napadanja više ciljeva i kompatibilnošću s Vympel R-77 [ raketa zrak-zrak s aktivnim radarom za navođenje izvan vizualnog dometa] (ili RVV-AE).
(wiki)

U prijevodu:
Ruski zrakoplovi MiG-29 i SU-27 su razvijeni kao odgovor na F16, te novije proizvodnje i nadograđeni, te su po logici stvari kvalitetniji.
Izrael kao američki partner, prisiljen je kupovati F-16, ali čim dođu izraelski stručnjaci ih nadograde svojom tehnologijom (što svakako ne bi radili da su ti avioni kvalitetniji). Takve nadograđene avione je želio kupiti i bivši ministar obrane Krstičević, ali na sreću nije uspio jer, iako nadograđeni, bili su prestari.

Sve u svemu, želja Kijeva nije F-16, već lizanje američkog dupeta, a to nije higijenski.



Post je objavljen 19.03.2023. u 16:50 sati.