Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SVJETSKI DAN BEZ MESA



PROMOCIJA BILJNE PREHRANE

Povodom Svjetskog dana bez mesa udruga Prijatelji životinja, koja je inače protivnik konzumacije mesa životinja, najavljuje obilježavanje Svjetskog dana bez mesa na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 20. ožujka, od 11 sati. U skladu sa imenom Svjetskog dana Prijatelji životinja će nuditi degustaciju veganske sarme i drugih biljnih jela. Ističu da su biljne zamjene za meso izvrsnog okusa i nutritivnih vrijednosti, a sadrže i jednako ili više bjelančevina od životinjskoga mesa.(mzz)

Objavljujem priopćenje udruge Prijatelji životinja.

Miris veganske sarme širit će se zagrebačkim Trgom bana Jelačića u ponedjeljak 20. ožujka 2023. od 11 sati. Na taj dan, Prijatelji životinja obilježavaju MeatOut Day, odnosno Svjetski dan bez mesa, koji se obilježava još od 1985. godine. Ukusnu vegansku sarmu pripremit će veganski par koji živi i radi u Beču, a čiji su recepti balkanskih veganskih jela već osvojili Austriju. Bračni par Šarkanović predstavljanje kuharice održat će isti dan i u veganskom restoranu OAZA Joyful Kitchen, s početkom u 18 sati, pri čemu će počastiti posjetitelje glazbenom izvedbom na gitari nekoliko prigodnih pjesama.

Jelena Cvetković Šarkanović, podrijetlom iz Slovenije, i Igor Šarkanović, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, osmislili su kuharicu tradicionalnih balkanskih jela u veganskom ruhu, koja oduševljava sve koji je prime u ruke. Jelena kaže da su joj ideju za kuharicu dali svi koji se pitaju što oni kao vegani jedu te su htjeli napraviti nešto posebno, a opet uobičajeno, što će se svidjeti svima. Kuharica „Balkan Vegan” sadrži recepte za jela poput sarme, punjenih paprika, đuveča, musake, popare ili pihtije od boba te drugih specijaliteta. Dostupna je i na engleskom i njemačkom jeziku, a na njihovoj stranici www.bitewithzest.com nalaze se recepti veganskih jela i članci o veganstvu.




Sarma na veganski način, bez mesa.

Svjetski dan bez mesa pokrenut je kako bi ljudi diljem svijeta dočekali proljeće u čast životinjama i bili potaknuti izbaciti meso iz svoje prehrane. Prijatelji životinja podsjećaju da je nužno drastično smanjiti konzumaciju mesa, mlijeka i jaja zbog zaštite okoliša i opstanka života na Zemlji: „Očuvanje divljih vrsta i bioraznolikosti, čišća voda, tlo i zrak, zdravlje i dugovječnost te empatija prema svim bićima dobrobiti su biljne prehrane.”

Ističu da su biljne zamjene za meso izvrsnog okusa i nutritivnih vrijednosti, a sadrže i jednako ili više bjelančevina od životinjskoga mesa. Namijenjene su svima i dostupne u mnogim trgovinama te su jednostavne za pripremu kod kuće.

„Biljni burgeri, salame, odresci, ćevapčići, nuggetsi, kobasice, kebab, paštete, okruglice i hrenovke samo su neke od biljnih zamjena za meso dostupnih na našem tržištu. Sve navedeno također je itekako moguće napraviti od biljnih sastojaka u vlastitoj kuhinji. Danas je zaista lako i zanimljivo biti vegan. Stoga ne čudi da biljno meso zaista postaje IN, odnosno privlači sve, neovisno o načinu prehrane”, dodaju iz udruge Prijatelji životinja.

Pozivaju sve i na potpisivanje europske inicijative koja se nalazi na www.endtheslaughterage.eu/hr, a kojoj je cilj veće ulaganje u daljnji razvoj biljnog i kultiviranog mesa temeljenog na spasonosnoj tehnologiji koja može okončati klaonice.

„Svjetski dan bez mesa odlična je prilika za doček proljeća uz nove informacije i spoznaje te bolje prehrambene navike”, zaključuju Prijatelji životinja.


Post je objavljen 19.03.2023. u 06:05 sati.