Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSJEDATELJICA PREDSJEDNIŠTVA BiH SLUŽBENO BORAVILA U ZAGREBU



SUSRET S PREDSJEDNIKOM I PREMIJEROM RH

Željka Cvijanović, prva žena koja je ušla u tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine otkako je ono uspostavljeno 1996. Daytonskim sporazumom , a koja je na dužnost predsjedateljice Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrana 2. studenog 2022. godine, 16. ožujka 2023. bila je u službenom posjetu hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću u rezidenciji na Pantovčaku, a kasnije toga dana i kod premijera Plenkovića.

Službeni status zemlje kandidatkinje za ulazak u članstvo Europske unije Bosna i Hercegovina je dobila 15. prosinca 2022. godine.


Službeni posjet predsjedniku RH: Željka Cvijanović i Zoran Milanović

Fotka Ured predsjednika

Nakon sastanka predsjedateljica predsjedništva BiH je izjavila kako je sastanak i razgovor s hrvatskim predsjednikom bio konstruktivan te u funkciji ostvarenja zajedničkih ciljeva. „To su stabilnost i mir u regiji. Stvari su predvidljive, upućeni smo jedni na druge rješavati određene probleme na konstruktivan način“, rekla je predsjedateljica Cvijanović. Dodala je kako je potrebno razgovarati, osim za bolje političko razumijevanje i o načinima povećanja vanjskotrgovinske razmjene te o projektima koji će biti u funkciji olakšanja života svih naših građana“.Predsjedateljica predsjedništva BiH gospođa Cvijanović je rekla da je i ona opredijeljena za Daytonski sporazum kao stalnu postavku,“ na koju smo svi u okviru Bosne i Hercegovine dali suglasnost i koja pruža dovoljno zaštite za prava i Srba i Hrvata i Bošnjaka i svih drugih naših građana koji tamo žive“. „Pristup Hrvatske na očuvanju Daytonskog sporazuma, mira i stabilnosti, vodi razvoju naših, dobrosusjedskih odnosa. Kroz razgovor i dijalog će uvijek biti prilika za rješavanje problema. Nema šutnje. Moja politika je da moramo graditi odnose i mostove suradnje“, izjavila je predsjedateljica Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospođa Željka Cvijanović.
U kontekstu odgovora na novinarsko pitanje upućeno Zoranu Milanoviću„ predsjednik RH je odgovorio : „U kontaktu sam s gospodinom Bećirovićem. Ja sam ga obavijestio o posjetu gospođe Cvijanović, najavio sam tu namjeru, mogućnost. Razgovarali smo o tome da bi nakon ovog posjeta Zagrebu došao i gospodin Bećirović. Nažalost, drugi formati ne dolaze u obzir“, odgovorio je predsjednik Milanović na upit novinara je li planiran susret s bošnjačkim članom Predsjedništva i očekuje li hrvatski Predsjednik da će sada s novom vlasti u Bosni i Hercegovini, bez SDA Bakira Izetbegovića, biti moguće postići dogovor o promjeni Izbornog zakona. „Nažalost, intervencijama Visokog predstavnika u izbornoj noći nije riješen ključni problem Hrvata, a to je nelegitimnost predstavljanja Hrvata u Predsjedništvu. Predsjedništvo je simboličko, ono ima simbolične ovlasti, uglavnom simbolične, ali simbolika je dovodila do najvećih komplikacija u ljudskim odnosima“, rekao je predsjednik Milanović te nastavio: „Gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata. Hrvati bi trebali imati svog predstavnika. Svatko bira svoje, kao što je u Hrvatskoj. Tako bi trebalo biti i u Bosni i Hercegovini, s time što Hrvati nisu manjina. Zahvaljujući gorljivim ambicijama nekih ljudi i podršci takozvane međunarodne zajednice koja ne postoji, nije tako u Bosni i Hercegovini. Nažalost, nemam što drugo reći“, zaključio je hrvatski Predsjednik Zoran Milanović.





Premijer RH Andrej Plenković s gospođom Željkom Cvijanović predsjedateljicom predsjedništva Bosne i Hercegovine u Zagrebu.Fotka: Vlada RH

U popodnevnim satima gospođu Cvijanović primio je u Vladi na Markovu Trgu predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo jačanjem suradnje i intenziviranjem kontakata na visokoj razini. Ponovio je podršku europskom putu Bosne i Hercegovine te istaknuo usmjerenost na daljnje reforme na dobrobit svih konstitutivnih naroda i građana u Bosni i Hercegovini. Podsjetio je i na dogovor o održavanju zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je predviđena za lipanj mjesec ove godine, koja bi trebala biti prilika za razgovore o unapređenju bilateralne suradnje dviju zemalja
.
Internet stranice /mzz



Post je objavljen 17.03.2023. u 08:20 sati.