Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKI INSTRUMENT MIROVNE POMOĆI



VIJEĆE POVEĆALO FINANCIJSKU GRANICU
NA 7,98 MILIJARDI EURA DO 2027.


Vijeće EU je donijelo odluku, piše u priopćenju od 14. ožujka o povećanju financijske gornje granice Europskog instrumenta mirovne pomoći na 7,979 milijardi eura do 2027., čime se osigurava pokrivanje dodatnih financijskih potreba.
Europski instrument mirovne pomoći uspostavljen je u ožujku 2021. Razlog je bio financiranje djelovanja u okviru zajedničke vanjske i sigurnosne politike, što je u vezi s vojnim pitanjima i pitanjima obrane, a radi sprečavanja sukoba, očuvanja mira i jačanja međunarodne sigurnosti i stabilnosti. Europskim instrumentom mirovne pomoći Europska unija financira podizanje kapaciteta trećih zemalja kao i regionalnih i međunarodnih organizacija u vezi s vojnim pitanjima i pitanjima obrane.
Instrument nije u proračunu, a njegova je ukupna financijska gornja granica za razdoblje 2021. – 2027. najprije iznosila 5 milijardi eura, a godišnje gornje granice variraju od 420 milijuna eura u 2021. do 1,132 milijarde eura u 2027.
Instrument mirovne pomoći EU je dosad pružio potporu ukrajinskim oružanim snagama kroz sedam paketa potpore. Pomogao je i drugim zemljama, kao što su Mozambik, Gruzija, Republika Moldova, Republika Mali, Somalija, Niger, Jordan, Bosna i Hercegovina, Libanon i Mauritanija, kao i vojne komponente mirovnih operacija pod afričkim vodstvom i multinacionalne jedinice poput Balkanskih medicinskih snaga.
Prema riječima visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku
Josepa Borella,ovom odlukom financijska gornja granica Europskog instrumenta mirovne pomoći povećala se na više od 7,9 milijardi eura. Osiguravanje financijske održivosti tog instrumenta ključno je za potporu Ukrajini, ali i za partnere u drugim dijelovima Europe, zatim u Africi i na Bliskom istoku, s obzirom da se nove potrebe i dalje javljaju.

Vijeće je odlučilo utvrditi financijski referentni iznos za zajedničke troškove vojne vježbe EU-a za upravljanje kriznim situacijama 2023. (MILEX 23) u iznosu od 5 milijuna eura. Povećati će fleksibilnost u prikupljanju i upotrebi financijskih doprinosa država članica te u njihovoj upotrebi u okviru Instrumenta.
(mzz)


Post je objavljen 15.03.2023. u 21:55 sati.