Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/izgubljenaugalaksiji

Marketing

Agape

10. siječanj 2017.

Upoznala sam ga nakon što sam došla u Osijek. Prišao mi je na tramvajskoj stanici. Djelovao je veselo, pričao o prekrasnom danu i nekoliko puta ponovio svoje ime, ali nisam registrirala. Sluh na lijevom uhu mi je sve slabiji i slabiji.
Naravno, on je upamtio moje ime, našao me na fejsu, dopisivali smo se oko mjesec dana i osvojio me. Moje veselje, društvenost, empatičnost i volju za pomaganjem nisam nikad smatrala prijetnjom. Prva dva mjeseca nisam uopće uočavala da je drukčiji od mene. U potpunosti. Bez ijedne dodirne točke. Suprotan pol.
Rekao mi je da je čekao da se ulovim u njegovu mrežu jer je nanjušio moju tugu, osjetljivost, a ponajviše krhkost koja za njega znači čistoću. Uopće nije izlazio, bavio se svojim računalom, slikanjem na platnu od jutra do sutra. Tada nisam shvaćala da mrzi sve oko sebe. Nisam posumnjala da nešto nije u redu ni kad je osmislio prvo pravilo - nema izlazaka tijekom veze. Prihvatila sam bez imalo propitkivanja. Uistinu mi je bilo dosta klubova. Nisam shvaćala koliko je opasna njegova priča o vlastitoj uzvišenosti.

***

- Trebala sam joj pomagati kao vi meni. - stiskala je maramicu u ruci.

- Neprestano se kriviš. Trudila si se doprijeti do nje, zar ne? Zauzvrat si dobila "tretman šutnje". Reakcija je izostala u potpunosti. Bila si udaljena tristo kilometara. Također, obje ste započele novu etapu. Upis studija i prva godina iziskuje ogromne promjene.

- Osjećam da sam je iznevjerila. Zapravo kao da smo je svi iznevjerili. Znate, rekla sam joj zauvijek, a svijet koji sam poznavala je stao, nestao i više nikad neće postojati. Nenadano. Prerano! - nije pokušavala brisati suze.

- Nalaziš se u fazi ljutnje. Znam da si strahovito očajna i osjećaš neizrecivu tugu poslije početnog šoka, ali idemo korak po korak. Nisi odgovorna, nemoj o tome razmišljati te stvarati sama sebi emocionalni teret. Uočavam pozitivan transfer suportivnog tretmana. Distancirana si od auto i heteroagresivnih pulzija. Spontana i otvorena. U sadržaju iznosiš realitet vlastitih osjeća, uz popratne subdepresivne reaktivne afektivne pratnje. Kako si se osjećala u danima prije našeg ponovnog susreta?

- Neprestano mi se pojavljuju misli koje ne mogu zaustaviti ili kontrolirati. Trudim se prestati misliti. Bombardiram se samoprocjenom. Primjerice, stalno se krivim i propitkujem svoje poteze. Prošli tjedan mi se dva puta povraćalo radi glave.

- Na tvom planu ličnosti registriram anksioznu simptomatologiju. O tome ćemo danas detaljnije razgovarati. Samim time, o mehanizmima prilagodbe. Sljedeći korak će nam biti psihodijagnostička obrada.






Post je objavljen 15.03.2023. u 02:11 sati.