Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Pećine na putu od Lima do Svetog Martina

Limski zaljev (najčešće nazvan Limski kanal) je zaljev na zapadnoj obali Istre između Rovinja i Vrsara. Zaljev je dio Limske drage koja je nastala kao rijas (potopljeno riječno ušće) rijeke Pazinčice koja danas ponire u Pazinskoj jami u Pazinu. Dužina zaljeva iznosi 12,8 km, a sa suhim dijelom Limske drage ukupna dužina iznosi oko 40 km. Na samom ulazu zaljev je širok oko 600 m, u srednjem dijelu oko 400 m, a pri kraju oko 200 m. Od 1964. godine Limski zaljev je zakonom zaštićen geomorfološko-hidrogeološki lokalitet u kategoriji značajnih krajolika, a od 1980. godine je specijalni rezervat u moru.



Cesta D75 (Pula – Plovanija), na dionici između naselja Bale i Vrsar prolazi kroz Limsku dragu. Na najnižoj točki se nalazi raskršće s cestom koja vodi do Limskog zaljeva, tj. do luke Vrh Lima gdje smo započeli šetnju na brdo Svetog Martina (217 mnv) kojeg smo posjetili na izletu Preko Svetog Martina do Istarske Altamire.



Cestom smo krenuli prema jugoistoku i nakon sedamstotinjak metara, na mjestu gdje Limski zaljev najdublje ulazi u kopno, skrenuli desno na stazu koja vodi do Romualdove pećine.



Valja napomenuti da se na više mjesta, tamo gdje vegetacija dopušta, pruža pogled prema Limskom zaljevu, prometnici (D75) koja vodi uzbrdo te stijeni koja je poznato penjalište Gavranik.



Nakon petnaestak minuta strmom smo stazom došli do Romualdove pećine.



Nakon kratkog odmora nastavili smo strmim šumskim putem s kojim smo se spustili do pećine u prije spomenutom izletu,…



…ali nismo skrenuli desno prema šumskoj cesti nego smo skrenuli lijevo i nastavili šumskim putem s kojim smo nakon pet minuta stigli do pećine Škandalište.



Pećina Škandališta (ili Skandališća) ima dva velika ulaza i nekoliko manjih. U unutrašnjosti je labirint ispresijecanih hodnika s više dvorana, od visokih nekoliko metara do niskih u kojima se može jedino puzeći. U njoj su pronađeni kremeni alati i koštana šila stara 25 tisuća godina.



Nastavili smo dalje putem uzbrdo i nakon desetak minuta stigli do puta s kojim smo se na izletu Preko Svetog Martina do Istarske Altamire spustili s brda Svetog Martina do Romualdove pećine.



Krenuli smo lijevo u kontra smjeru od zadnjeg puta i uskoro stigli do već viđene čeke.



Kod čeke smo skrenuli lijevo i ubrzo šumskim putem, koji prolazi uz suhozid, stigli do vrha brda Sveti Martin na kojem se nalazi antena, radar i istoimena crkva. U srednjem vijeku se 7. veljače svetkovala uspomena na svetog Romualda (Ravenna, između 951. i 953. – Fabriano, 19. lipnja 1027.). Tada su vjernici predvođeni svećenikom, nakon mise u crkvi sv. Martina, odlazili u procesiju spuštajući se do ulaza u Romualdovu pećinu. Danas se svetkuje na dan njegove smrti 19. lipnja.



Za kraj mogu spomenuti, osim pogleda na bliža i dalja naselja te na Jadransko more pa sve do planine Učke, lijep je i pogled na Limsku dragu i na istoimeni viadukt (A9 – Istarski ipsilon) koji ju premošćuje.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 2,09 km.



Post je objavljen 14.03.2023. u 21:05 sati.