Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

''PRIČA PLAVE MUMIJE'' - PREDGOVOR ROMANA



Dajana Diverno je pisac raskošne mašte. Do sada je napisala hiljade stranica, često vešto fabrikujući glumu, likove i zaplet, što nam govori da je pisac veoma bogate mašte. Razumno proučavajući nekoliko istorijskih izvora o egipatskoj državi, Dajana je pametno stvorila srce akcije koja čini "Priču o plavoj mumiji", koja nas vodi iz SAD i Kanade sve do Libije, gde je nekada bila granica drevne egipatske države.
Roman je posvećen širokoj publici sa svojom temom, i, mi, publika, možemo da vidimo kao u ogledalu, sam tok krivične istrage. Međutim, mora se napomenuti da književna forma ovog dela nije rezultat visoke, umetničke završne obrade. Još jedan roman poput onih koje smo ranije čitali, kao što su "Zabranjena ljubav", "Komodo-kumovanje italijanske mafije", "Fatalna prismotra", "Casino l'Miracle", "Ubiti s stilom" – svi predstavljaju Dajanu upravo kroz njen omiljeni književni žanr.
Dajanin literarni opus je inače fantastičan i sjajan, uvek nekako vitalan, a autorka je uvek sklona da se ponovo preispava kroz takve romane, uvek jednom nogom u donekle individualističkoj pobuni u sferi izmišljanja. Kao i mnogi autori koji napišu 200 ili 300 literarnih dela, Dajana Diverno takođe teži ka tome.
Roman "Priča plave mumije" je šesti deo američke heksalogije i može se čitati odvojeno, radnja se odvija brzo, kroz kratak period od samo dva meseca. Rad sam po sebi ima realistične oblike društvenog i političkog sadržaja, kao da se zaista i dogodilo. Sam kraj romana iznenada nas vodi do samog početka i romana "Obeležena da umre"; Iako je kompletna heksalogija rezultat vrhunske mašte i individualne dugogodišnje avanture nekoliko različitih pojedinaca, Dajana nam na pametan način predstavlja pozitivne i negativne likove u pravom preplitavanju književne sage koja se proteže kroz 1.400 strana.

PRVI DEO
PRVO POGLAVLJE – Novi život u Kaliforniji
DRUGO POGLAVLJE – Povratak u rodni Vankuver pod znakom pitanja
TREĆE POGLAVLJE – Džejnina neverica u Džonove planove
ČETVRTO POGLAVLJE – Vankuver i svakodnevnica
PETO POGLAVLJE – Libija
ŠESTO POGLAVLJE – Prethodni smrtni ishodi
SEDMO POGLAVLJE - Kao da se nešto dešava iza brda
DRUGI DEO
OSMO POGLAVLJE – Plavi sarkofag
DEVETO POGLAVLJE – Tajna, nezakonita istraga
DESETO POGLAVLJE – Stari mitovi o plavom sarkofagu
POGLAVLJE JEDANAEST – Čudno otkriće
POGLAVLJE DVANAESTO – Istina o Plavoj mumiji uskoro na displeju
TRINAESTO POGLAVLJE – Mozak koji stoji iza operacije
EPILOG

***
Kapetan Džon Robertson se preselio u Kaliforniju i zajedno sa Džejn Hauard započeo novi život u vojnim redovima. Rešen da se više ne bavi istraživačkim radom, posvetio se specijalnim jedinicama. Pre četiri godine, pet vojnika je poginulo slučajno. Istražujući korelaciju njihove smrti sa iskopavanjima na kojima su pronađeni, saznao je da su otkrili tajnu mumiju sa višemilionskim bogatstvom, ali to otkriće nigde nije zabeleženo, a ni mumija ni novac nigde ne mogu da se prate. Kasnije saznaje i da njihova smrt nije bila slučajnost.

* * * * * * * * *
Scenario ''Priča Plave Mumije'' - više vesti u narednim danima. Tema je aktuelna od 10.Januara 2023 godine





Post je objavljen 08.03.2023. u 09:53 sati.