Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

22 ČLANICE EU ISKAZALE POTREBU ZA PLINOM U SLJEDEĆE TRI GODINE

CIJENA PLINA U EU SEDAM PUTA VIŠA NEGO U SAD-U

Maroš Šefčovič potpredsjednik Europske komisije i povjerenik čiji je resor Međuinstitucijski odnosi i predviđanja, nakon drugog službenog sastanka Upravnog odbora Energetske platforme EU-a, koji čine visoki predstavnici država članica EU dao je izjavu za novinare 2. ožujka u Bruxellesu u kojoj
je rekao da je želio napraviti pregled dosadašnjeg rada na zajedničkoj kupnji plina i obavijestiti države članice o sljedećim koracima. Rekao je da su radili na pripremama za sljedeću zimu i sezonu dopunjavanja skladišta.“ I drago mi je što mogu reći da zahvaljujući našem zajedničkom trudu, radimo prema planu. Do sada su 22 države članice EU-a izrazile svoj preliminarni interes za agregiranje potražnje za plinom od više od 17 milijardi kubičnih metara plina za sljedeće tri godine. Potaknuo sam preostalih pet država članica da što prije izraze svoje količine. To će se nadopuniti potražnjom za plinom od blizu 4 milijarde kubičnih metara koju signaliziraju Moldavija, Ukrajina i Srbija.


Maroš Šefčovič

“ Pružatelj usluga kojeg je Komisija odabrala u siječnju – PRISMA – pomoći će nam implementirati agregaciju potražnje kao prvi korak prema zajedničkoj kupnji “ Šefčović je dalje rekao „Uskoro ćemo objaviti poziv za iskazivanje interesa za tvrtke da djeluju kao središnji kupci. Cilj nam je imati niz središnjih kupaca, koji predstavljaju različite grupe tvrtki, kako bismo potaknuli konkurenciju, na krajnju dobrobit europskih potrošača. Ove pozitivne prekretnice, koje sam upravo naveo, rezultat su našeg opsežnog obraćanja državama članicama i industrijskim akterima, točnije velikim proizvođačima plina i potrošačima plina u EU-u, kao i međunarodnim dobavljačima plina, tijekom proteklih nekoliko mjeseci. To uključuje pet posvećenih radionica na regionalnoj razini, na kojima je sudjelovalo preko 150 tvrtki, kao i industrijski okrugli stol EU-SAD koji sam održao u Washingtonu prošli mjesec.“ „Sljedeći tjedan bit ću domaćin sastanka s udrugama koje predstavljaju velike industrijske potrošače u Europi i virtualnog sastanka s pouzdanim međunarodnim dobavljačima plina. I nadam se da ću graditi na pozitivnom angažmanu na koji sam naišao u SAD gdje smo vidjeli da Platforma nudi atraktivnu priliku za američke LNG dobavljače.
Sve u svemu, da bismo uspjeli, potrebna nam je dosljedna politička volja koju smo vidjeli do sada i konstruktivan pristup naše plinske industrije za nastavak. Bila bi pogreška postati samozadovoljan.
Istina je da trenutno imamo koristi od blaže zime i energetske trijeznosti koju primjenjuju i kućanstva i industrija u EU, kao i relativno visoke razine skladišta plina u Europi i niža potražnja za LNG-om u Kini. Međutim, očekuje se da će globalno tržište LNG-a ostati nestabilno zbog ograničenih količina novog LNG-a koji će postati dostupan, potencijalnog oporavka kineskog gospodarstva i drastično smanjenog uvoza ruskog plina iz plinovoda u Europu, što nam je pomoglo da napunimo skladišta prošle godine.
Stoga vjerujem da bismo trebali u potpunosti iskoristiti Energetsku platformu EU-a za zajedničku kupnju plina – ne samo kako bismo se zaštitili od nestašica plina, već i kako bismo se uhvatili u koštac s visokim cijenama energije. Kao što znate, cijena plina u EU ostaje prenapuhana – na primjer, gotovo je sedam puta viša nego u Sjedinjenim Državama. To prirodno utječe na konkurentnost Europe i troškove života naših građana. I dok znam da je trgovanje energijom prije svega stvar biznisa, za nas Platforma ima i političku dimenziju. Jer ponovno pokazuje kako se europski igrači mogu udružiti u vrijeme krize. „
(mzz)


Post je objavljen 05.03.2023. u 18:16 sati.