Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Šta je sa normalnom hranom?

Zanimljivo je kako se sa godinama sve mijenja, pa tako i savjeti oko prehrane, šta beba, šta odraslih.

Kad sam ja rodila mog juniora, prehrana beba bila je sve samo ne slična današnjoj. A hranila sam ga po uputama dobivenim od pedijatrice. Znači sa nekih tri i pol mjeseca krenula je juhica sa mrkvom pa kroz neko vrijeme i rezancima. Pa kašica od jabuke ili banane sa dodanim petit keksima. Pa kuhano povrće, štajaznam, poriluk i krumpir smiksan i malo kuhane piletine. Onda griz, žganci sa jogurtom, laganim tempom sve više onoga što smo i mi jeli i dijete je sa godinu dana najnormalnije jelo.
Da ne spominjem epizodu kad su mu izbila dva donja zubića, i ja ga zatekla kako sjedi u sjedalici sa pečenim batkom u ručici; otkinula moja mama sa pečenog pileta i dala mu da se bori s njim. Reko – pa šta radiš, jesi pametna, hoćeš da mi se dijete zalikne nekim većim komadom? Ona mrtvoladno veli – ma šta bi se zalikno, i ja sam vama tako davala, gle kako papa i usput žulja ove gornje desni, izgleda da će mu i gornji zubići krenut. Krenula mu ja oduzet spomenuti pečeni prehrambeni artikl, a on u dreku; smirio se tek kad sam mu ga vratila i kad je nastavio jest.
Da ne spominjem da smo djeci radile ko dohranu kekse sa mlijekom; toga kad navečer bubne flašicu spava do jutra ko bubica.

Danas – cijeli šouprogram oko prehrane beba. To ne jede ništa do šest mjeseci starosti jer ko nema potrebe, a i onda kad se krene sa kašicama daje se djeci čuda skuburana zajedno. Išla ja malo čitat da ne budem neupućena; upalo mi u oko kašica od avokada, kruške i palente. Pa zobene pahuljice, cikla i kruška. Pa banana, jabuka i kvinoja. Pa čitam i mislim si – kako to dijete kasnije pređe na normalnu prehranu jebote? Jel mu onda do punoljetnosti mutiš žgance sa avokadom i kruškom? Ne davat ovo, ne davat ono.

Prehranu odraslih da ne spominjem. To su doktorati cijeli, sve neka turbonaglozdrava brašna, svinjska mast i čvarci su fuj, ne jest variva sa zaprškom. Pa kako da jedem grah ( ko o čemu – ja o grahu ) ako nije gust? Da lovam zrnje po vodi u tanjuru? Šta tek reć za restani krumpir, kiselo zelje i svinjske repiće?

Uglavnom...bolje mi je da neki nutricionist ne pročita ovo, jer bi me proglasilo za heretika i spalilo na lomači.



Post je objavljen 04.03.2023. u 16:16 sati.