Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTAR OBRANE RH U TURSKOJ



SASTANAK MINISTARA OBRANE TURSKE I HRVATSKE

Ministar obrane RH dr. Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj u službenom su posjetu Republici Turskoj gdje su se 2. ožujka sastali s ministrom nacionalne obrane Republike Turske Hulusijem Akarom . Na početku sastanka, ministar Banožić izrazio je sućut minuistru Akaru radi tragičnih stradanja građana Turske uzrokovanog snažnim potresom koji je zadesio Tursku početkom veljače.Ministar dr. Banožić u ovoj se prilici zahvalio na humanitarnoj pomoći koju je Turska poslala nakon snažnog potresa koji je zadesio Sisačko-moslavačku županiju potkraj 2020. Turski ministar obrane zahvalio je za pomoć koja je
Nedavno nakon potresa stigla iz Hrvatske.
Potvrđeni su dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Turske na području obrane , koja se održava u okviru NATO-a kroz sudjelovanje u izobrazbi, obuci i vježbama. Dvije zemlje uspješno surađuju u operacijama KFOR, NATO misiji u Iraku te operaciji Sea Guardian.
“Hrvatska i Turska su partnerske i prijateljske zemlje čija je bilateralna kao i multilateralna suradnja sve jača. Drago mi je što mogu istaknuti hrvatski doprinos NATO zapovjedništvu za kopnene snage u Izmiru i sudjelovanje u aktivnostima NATO Centra izvrsnosti za borbu protiv terorizma u Ankari”, rekao je ministar dr. Banožić. Ministri su razgovarali o aktualnim sigurnosno političkim temama uključujući rat u Ukrajini, situaciju u Jugoistočnoj Europi kao i o vojnotehničkoj suradnji i suradnji obrambenih industrija.
Govoreći o Ukrajini, hrvatski ministar obrane je rekao kako Hrvatska podržava i provodi sve sankcije i mjere ograničavanja protiv Rusije i Bjelorusije i spremna je pridonijeti naporima koji se ulažu u projekt razminiranja Ukrajine. “Hrvatska je zahvalna turskom političkom vodstvu na njihovim naporima koje ulažu kako bi se zaustavila ratna djelovanja i dovelo do trajnog mira u okviru međunarodno priznatih granica Ukrajine”, rekao je ministar dr. Banožić.
U razgovoru o geopolitičkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi ministar je istaknuo kako globalna sigurnosna situacija poziva na budnost i oprez. “Hrvatska aktivno i ustrajno podupire euroatlanski put zemalja u svom okruženju. Uvjerenja smo da euroatlanska integracija ima ključnu ulogu u postizanju i održavanju stabilnosti, mira i prosperiteta cijele regije”, rekao je dr . Banožić. Hrvatski ministar obrane uputio je poziv turskom ministru obrane da posjeti Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju – ASDA koja će se održati u svibnju ove godine.


Drugi s lijeva: Ministar obrane RH dr. Mariio Banožić i ministar obrane Turske Hulusij Akar, obojica sa najbližim suradnicima. Fotka MORH

“Odnosi između Turske i Hrvatske zasnovani su na dugogodišnjem prijateljstvu i dvije zemlje nastavljaju unaprjeđivati bilateralnu i multilateralnu suradnju i vjerujem kako suradnja naših država može ojačati u više područja, posebno kroz suradnju u izobrazbi kao i sa hrvatskom obrambenom industrijom”, rekao je ministar Akar te istakao kako i Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.
Ministar obrane RH dr. Mario Banožić s izaslanstvom položio je vijenac ispred mauzoleja Anitkabir. Predviđen je i posjet turskoj obrambenoj industriji.
Internet stranica Ministarstva obrane /mzz



Post je objavljen 02.03.2023. u 22:04 sati.