Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MJERE SDP-a PROTIV INFLACIJE



POVEĆATI NEOPOREZIVI DIO DOHOTKA,
INDEKSACIJU USKLADITI S INFLACIJOM


Stranka demokratskih promjena (SDP ) predstavila je 28. veljače četvrti krug mjera protiv inflacije, a za očuvanje kupovne moći građana . Ekonomist Boris Lalovac je rekao da će se s obzirom na najave, inflacija od 1. travnja prevaliti na poduzetnike i na građane, a potom za dva do tri mjeseca dolazi turistička sezona, u kojoj cijene od lipnja počinju rasti zbog dolaska turista i u iduća tri do četiri mjeseca ne vidimo nikakve naznake da bi se cijene mogle smiriti.
„Vlada se mora boriti za plaće i dohodak jer se pokazalo da Vlada cijene ni svojim administrativnim mjerama ne može zaustaviti. Mora s mjerama ići prema radnicima, i to povećanjem neoporezivog dijela dohotka s 530 na 664 eura”, rekao je Lalovac.

Ekonomist Lalovac je naglasio da Vlada mora indeksaciju mirovina uskladiti s inflacijom, a ne koristiti omjer 70:30, jer se pokazalo da je prosječni umirovljenik u prošloj godini izgubio 200 eura zato što se nije koristila puna indeksacija u skladu s inflacijom. “To je jedini način na koji se može pomoći radnicima i umirovljenicima”, rekao je ekonomist Lalovac
Imamo pad realnih plaća, rast cijena nekretnina, potpuno ludilo u ekonomiji i činjenica je da građani osjećaju da nema izlaza. Povećanjem neoporezivog dijela dohotka i promjenom indeksacije pad realnih plaća i mirovina bi se zaustavio, procjenjuje Lalovac.

Hajdaš Dončić rekao je kako je uz te mjere nužna energetska tranzicija i propisivanje zakonske obveze ugradnje solara na svakoj novoj javnoj i privatnoj zgradi, što bi trebala subvencionirati država.




Post je objavljen 01.03.2023. u 00:57 sati.