Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

PRVA KORIZMERNA NEDJELJA, ČISTA

Nedjelja je dobila ime po Čistoj srijedi, prvom danu četrdesetnice.
Ovo je doba crkvene godine kad se molitvom, postom i dobrim djelima pripremamo za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa.
Sve što činimo u ovo doba godine trebamo nastojati činiti uvijek, ali sada se tome posvećujemo intenzivnije...
Korizma je nastala kao priprema onih koji su se u vrijeme progona odrekli kršćanstva, ali su se pokajali i ponovo željeli biti primljeni u Crkvu.
Ta priprema je trajala dosta kratko, a kasnije je obuhvatila sve katekumene, tj. nekrštene koji su se trebali krstiti u uskrsnoj noći te se produžila na 40 dana.
Broj 40 je čest u Starom i Novom zavjetu, a poseban je po tome što je umnožak broja 10 (Božjih zapovijedi) i 4 (strane svijeta, značajke Zemlje).
Tako je korizma poticaj da preispitamo svoj odnos prema Bogu i svim stvorenjima, posebno prema bližnjima, ljudima na koje smo upućeni.
Budući da nedjelje, iako korizmene, uvijek sjećaju na Uskrs, one su izuzete od obvezujuće pokore, tj. posta i nemrsa, koji su kod katolika svedeni na minimum.
Broj dana u korizmi je okviran, oko 40.
Post (uzdržavanje od jela više od jednog normalnog i dva minimalna obroka dnevno, za osobe od 14 do 60 godina) i nemrs (suzdržavanje od konzumacije mesa toplokrvnih životinja) su obvezni samo na Čistu srijedu i Veliki Petak, a sam nemrs je obvezan za sve korizmene petke.
Naravno, akutni i teži kronični bolesnici podliježu blažem režimu.
Međutim tu se ostavlja prostor za sve koji žele više jačati svoju volju, i suzdržavanjem od jela, pušenja, kave i sl. rasti duhovno i eventualno ušteđena sredstva donirati potrebitima na način koji sami odaberu.
Možemo i volontirati u nekoj humanitarnoj akciji, pomoći susjedu koji je bolestan, biti bolji prema članovima uže i šire obitelji...
Bitno je kod odricanja i dobrih djela da "ne zna ljevica što čini desnica", odnosno trebamo se ponašati normalno, ni isticati ni kriti odricanja i dobra djela, vladati se po savjesti a Bogu prepustiti da odredi koliko će naša djela biti tajna ili, možda, radi poticaja drugima, izići na svjetlo dana.
Jer ima ona "neka ljudi vide vaša dobra djela i slave Oca vašega..."
Odricanje se može odnositi na bilo koju slabost, oholost, lakomost, bludnost, zavist, srditost, neumjerenost u jelu i piću, lijenost.
Ovo su glavni grijesi iz kojih proistječu svi drugi.
Nije u redu postiti i biti zbog toga namrgođen, agresivan ili ogovarati one koji nisu "požrtvovni" kao mi i sl.
Samo Gospodin pozna srce čovječje!
Ako smo sigurni da nekoga treba upozoriti da griješi u svojim postupcima, to ćemo učiniti nasamo a ne uživati ogovarajući i klevećući, kao da smo sami besprijekorni.
Pokoru treba odmjeriti prema vlastitim mogućnostima i izdržljivosti, jer nam nije cilj mazohizam nego odmak od svjetovnosti da bismo svoja srca uzdigli prema Vječnosti.
I bez duhovnih pobuda znamo kako se dobro osjećamo kad se uspijemo kontrolirati ili kad nekome pomognemo.
BILA OVA KORIZMA NA DUHOVNU KORIST NAMA I SVIMA KOJI SE NAĐU NA NAŠEM PUTU!


Post je objavljen 26.02.2023. u 15:57 sati.