Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

196. SJEDNICA VLADE


DOPUNJEN ZAKON O TRGOVINI SA 16 RADNIH NEDJELJA - OD 1. SRPNJA

Ministar dr. Davor Filipović rekao je na 196. sjednici Vlade RH 23. veljače da je aplikacija Kretanje cijena, koja je predstavljena 17. veljače, u pet dana svoga postojanja, do 22. veljače, imala 29.627 posjeta s različitih IP adresa.
Broj pregleda na aplikaciji govori o interesu za temu cijena prehrambenih namirnica koje se na aplikaciji mogu pratiti u tri trgovačka lanca Konzumu, KTC-u i Tommyu.
Vlada je Hrvatskom saboru uputila Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine radile 16 nedjelja u godini, a u ostale nedjelje trgovine bi bile zatvorene. Taj bi dopunjeni Zakon stupio na snagu 1. srpnja. "Od 118 tisuća radnika koji su zaposleni u trgovini 86 tisuća su žene i to su oni radnici na koje smo najprije mislili kada se krenulo u reguliranje rada nedjeljom", rekao je dr.Filipović, koji smatra da će svi trgovci i zaposlenici biti zadovoljni prijedlogom zakona. Prema prijedlogu, trgovac samostalno određuje kojih su to 16 nedjelja u godini radne, s osnove individualnih potreba, sezonalnosti, mikrolokacije i drugih relevantnih čimbenika. U tjednima u kojima je nedjelja radna, najveći dopušteni fond sati uvećava se za 15 sati, što čini maksimalno dopuštenih 105 radnih sati tjedno od ponedjeljka do nedjelje. Distribucija tiska putem kioska, kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica, može biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 sati do 13 sati. Rekao je i kako je od trgovačkih lanaca u zadnje vrijeme svašta doživio, no od nekih i vrhunsku korektnost, kao što su Konzum, KTC i Tommy.

Premijer RH Plenković izvijestio je da je u prvih 24 sata iskazan interes za ukupno 220 milijuna eura državnih obveznica. "Jako je dobar odaziv naših sugrađana što znači da smo poslali dobru poruku i za tržište kapitala i za bolje uvjete za naše građana, a u konačnici i za iskazivanje povjerenja u državu i njene javne financije“ rekao je premijer Plenković.


Tomo Medved i Branko Bačić izvijestili su o aktualnom stanju vezanom za potres te je rečeno da je ovoga tjedna održan sastanak potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka na kojem su analizirani razvojni projekti županije. Ministar i podpredsjednik Vlade Medved izvijestio je da su tom analizom obuhvaćeni projekti iz područja gospodarstva u vrijednosti 161 milijun eura, turizma u vrijednosti gotovo 42 milijuna eura, znanosti i obrazovanja u vrijednosti gotovo 65 milijuna eura, zdravstva u vrijednosti gotovo 38 milijuna eura, socijalne skrbi u vrijednosti više od 10 milijuna eura, te prometa poput izgradnje brzih cesta, obilaznica, mostova i rekonstrukcija postojećih prometnica.

Iz sredstava Fonda solidarnosti u ovom trenutku završena su 533 projekta. Radovi se provode na realizaciji 220 projekata na javnim zgradama i na 99 projekata cestovne i komunalne infrastrukture, čija je ukupna vrijednost 1,7 milijarde eura.
„Do danas je iz Fonda solidarnosti situirano zahtjeva za nadoknadu sredstava u ukupnoj vrijednosti od 450 milijuna eura, što znači da je pred nama za potrošiti još 553 milijuna eura u ova 4 mjeseca“, rekao je ministar graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i rekao da je iz tih sredstava isplaćeno 306 milijuna eura, odnosno 31 posto.
„Učinit ćemo sve da do 30 lipnja ove godine potrošimo i realiziramo projekte koji se financiraju iz Fonda solidarnosti“, rekao je ministar Bačić.

Državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić izvijestio je o aktivnostima i mjerama potpore Ukrajini, te je rekao da Ukupna pomoć Hrvatske Ukrajini , kad se sve zbroji, prelazi iznos od 160 milijuna eura

Vlada je donijela Strateški plana Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) Republike Hrvatske 2023.-2027., vrijednog 3,8 milijardi eura, a novom je uredbom i na ožujak produljila važenje nižih trošarina na benzin, dizel i lož ulje.
Kako je pojasnila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike objedinjuje programe potpore koji se financiraju iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP) i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR).
Hrvatska je, nakon opsežnih konzultacija i provedenog javnog savjetovanja, završnu verziju Strateškog plana ZPP-a uputila Europskoj komisiji, koja ga je odobrila 28. listopada 2022. podsjetila je Vučković, napominjući kako je usporedo proveden i postupak strateške procijene utjecaja na okoliš za što su dobivena odobrenja.



Post je objavljen 23.02.2023. u 21:53 sati.