Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/petrinjaglobe

Marketing

Hrvatski dan nepušenja 22.02.2023.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, duhan je odgovoran za smrt više od 7 milijuna ljudi godišnje. Duhanski dim sadrži preko 4.000 različitih kemijskih sastojaka karcinogenog i iritirajućeg djelovanja.

U Hrvatskoj se od 2003. godine obilježava osim Svjetskog dana nepušenje (31.05) i nacionalni dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima. Obilježavanjem se nastoji potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata kako bi uvidjeli da to nije nemoguće i nastavili s apstinencijom.

Duhanski dim je složena mješavina kemikalija proizvedenih spaljivanjem duhana i dodataka. Među sastojcima dima najmanje 70 je za koje se zna da su kancerogene.
Nabrojati će mo samo neke od toksičnih sastojaka:
- Nikotin - C10H14N2 (glavni alkaloid duhana koji izaziva ovisnost)
- Hidrogen cijanid - HCN (bezbojan i veoma otrovan plin mirisa po gorkim bademima)
- Formaldehid - CH2O (nadražuje tjelesne sluznice i izaziva taloženje bjelančevina, također kancerogen)
- Arsen - As - (akumulativni otrov, a tu je opasnost jer nalazi krvi i ureje mogu biti uredni dok se arsen akumulira u organizmu)
- Amonijak - NH3 - (u interakciji sa dostupnom vlagom u koži, očima, sluznicama, respiratornom traktu, formira veoma agresivni amonij hidroksid koji izaziva upalne promjene).
- Radioaktivni elementi, poput polonija-210
- Benzen - C6H6 - (ovaj aromatski ugljikovodik je veoma toksičan posebice pri dugotrajnoj kroničnoj izloženosti i najmanjim koncentracijama)
- Ugljični monoksid - CO - (otrovni plin veže se hemoglobinom u crvenim krvnim stanicama kako bi se formirao karboksihemoglobin (COHb). Nedostatak kisika u stanicama također prisiljava srce na naporniji rad)

Kod mladih važnu ulogu imaju vršnjaci ali i odrasle osobe u okruženju u kojemu odrastaju. Stoga smo složili upitnik sa ciljem dobivanje povratne informacije o učestalosti pušenja cigareta učenika naše škole.







Projekt _Utječu li opušci od cigareta na kvalitetu tla?


U veljači 2023. projekt su započele dvije škole :
OŠ Marije Jurić Zagorke i Srednja škola Petrinja. Prilikom posjete OŠ Marije Jurić Zagorke sa domaćinima smo analizirali uzorka tla iz neposrednog okoliša škola. Dogovorili sve parametre.
Cilj projekta jeste istraživanje utjecaja opušaka od cigareta na kvalitetu tla te promoviranje zdravog načina života
Na ovo istraživanje smo se odlučili jer je sve veći broj pušača među učenicima srednje ali i osnovne škole.




voditeljica GLOBE programa



Post je objavljen 22.02.2023. u 14:04 sati.