Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PJENUŠCI ZA ISPIJANJE UZ PLES !



ZASLUŽIO SAM!

Vrijeme je da građani Hrvatske upišu državne obveznice – komunicira premijer RH Plenković i ministar finacija RH Marko Primorac. Povoljno, uz 3,25 posto kamata na maksimalno vrijeme od dvije godine. Vrijeme upisa je počelo i traje do 1. ožujka, a u drugom krugu 3. ožujka 2023. upis će biti otvoren za institucionalne investitore i trajat će jedan dan. Minimalan iznis upisa za građane je 500 eura, a o maksimalnom iznosu se ne komunicira, kao da je to VIP informacija, nevažna ili nedostižna u sumi pa zato i nepotrebna.
Ciljani nominalni iznos izdanja s kojima izlazi država je milijarda eura, kao datum izdanja obveznice predviđen je 8. ožujka, a njezino je dospijeće dvije godine kasnije, 8. ožujka 2025. godine. Upis se obavlja u 500 poslovnica banaka - Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke i Hrvatske poštanske banke. Online brošuru o obveznicama je objavila Hrvatska gospodarska komora.

A u okviru obnove objekata od potresa koji su se dogodili 22.ožujka i 29. prosinca 2020. ministar graditeljstva i državne imovine Branko Bačić najavio je za državu neuobičajen proces- a taj je da će država isplaćivati na račune novac onim građanima koji žele sami obnavljati svoje objekte za stanovanje nastradale u potresu! Zanimljiva odluka proizašla je kao posljedica loše organizacije i odugovlaćenja u pripremi potrebnog zakonodavstva i potrebnih projekata u vezi s obnovom. A kakva će realizacija na terenu biti, nakon što građani dođu u posjed novca za obnovu koji će im uplatiti država, a to je zapravo novac iz EU, o tome će izvještaji biti pozorno zanimljivi.

Što se katastrofa tiče koje su zgrozile svijet, a to je potres u Turskoj i Siriji, s početka mjeseca veljače ove godine, te rat u Ukrajini kome se upravo bliži godina dana, otkako Rusija provodi svoju „ specijalnu vojnu operacijiu“ i anektira dio po dio Ukrajine, u Hrvatskoj su te teške opcije već apsolvirane. Domovinski rat je odavno završen, potres je također proživljen, a posljedice se na vrlo mnogo objekata, u nekoliko županija različitom dinamikom provode.





ZASLUŽIO SAM !
I onda ponekad treba uzeti malo oduška i reći – sada ću se proveseliti – zaslužio sam . A za to veselje, zbog osobnih dobrih odluka, izbor bi mogao pasti na pjenušce iz vinarije Josipović iz Požege. Obitelj 20 godina radi u vinogradima i na vinima različitih vrsta, a sada ima i dva pjenušca orginalnih naziva Tango i Jazz. Ne trebaju ženama večernje haljine ni muškarcima leptir kravate treba samo malo dobre energije i glazbe po vlastitom izboru i eventualno – neki novi model naočala. Pjenušci se mogu kupiti osim preko interneta, i u trgovinama Vrutka i Interšpara. Margareta Zouhar Zec




Pjenušac Tango

Pjenušac Tango je Pinot sivi ima crvenkastu boju, koja je naglašena maceracijom grožđa. Osim boje, ovim postupkom su u osnovno vino povučeni dodatni aromatski sastojci sorte.
Tango je, kažu majstori izrade, dugo ležao na kvascu što se očituje u kompleksnom i dugotrajnom okusu. Sadrži 13,0 % alkohola. I važno je reći Tango nikako nije lagani roze pjenušac. Ostatak sladora je 6 g/l i stoga se svrstava u brut kategoriju. Poželjno je poslužiti ga rashlađenog na 5 ÚC. Tango ima punoću i dobro tijelo, pa podnosi i „jača“ jela.(mzz)




Pjenušac Jazz je kombinacija Graševine i Rajnskoga rizlinga. To su tradicionalne domaće sorte, a drugačije su od Chardonnaya u kontekstu pjenušaca.

Jazz pjenušac je rađen po klasičnoj metodi vrenja u boci. Odležao je na kvascima dvije godine što mu daje zreo i bogat okus. Mjehurići su sitni i mnogobrojni te daju iznimnu svježinu ovom posebnom vinu. Jazz je pjenušac sa 6 – 8 g/l sladora što ga svrstava u kategoriju brut (suhi). Jazz kao aperitiv odličan je rashlađen na 5 ÚC. Dobro se slaže uz ribu, rižoto, piletinu, tjesteninu, plodove mora, ali i uz slatke stvari koje vole žene.(mzz)


Pjenušac Jazz



Post je objavljen 22.02.2023. u 13:35 sati.