Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ODGOVOR NA KATASTROFU U SIRIJI I TURSKOJ



EU UPUTILA 10 MILIJUNA EURA HUMANITARNE POMOĆI


Potres: operacije odgovora na katastrofe u Siriji i Turskoj se nastavljaju

Pod tim je naslovom EU kratko opisala, u Dnevnim vijestima od 17. veljače što je učinila u humanitarnom pogledu za Tursku i Suriju. Prenosim tu informaciju.


Nakon potresa koji su potresli Siriju i Tursku, 6.2. 2023. humanitarne potrebe na terenu i dalje rastu. EU je od prvog dana reagirala na katastrofu i sada povećava svoju pomoć pogođenima.

ZA TURSKU : 18 država članica EU: Austrija, Bugarska, Češka, Njemačka, Grčka, Španjolska, Finska, Francuska, Hrvatska, Litva, Luksemburg, Latvija, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Švedska, Slovenija i Slovačka ponudili su milijune artikala , uključujući opremu za skloništa, grijalice, generatore, namještaj, medicinsku opremu, higijenske potrepštine, hranu i toplu odjeću.
Osim toga, Belgija, Francuska, Italija, Španjolska i Albanija poslale su medicinske timove, dok je Nizozemska ponudila avion za medicinsku evakuaciju. Ova se pomoć koordinira putem Mehanizma civilne zaštite EU-a.

2000 šatora i 8000 kreveta mobiliziranih putem rescEU pričuve čiji je domaćin Rumunjska stiglo je u zemlju, dok je 500 pomoćnih stambenih jedinica opremljenih s 2500 kreveta na putu iz zaliha čiji je domaćin Švedska.
Ukupno je 5,5 milijuna eura humanitarne pomoći EU-a dodijeljeno kako bi se odgovorilo na hitne potrebe. To uključuje 3,2 milijuna eura novododijeljenih sredstava i više od 2,3 milijuna eura preusmjerenih sredstava iz tekućih humanitarnih projekata.

ZA SIRIJU : prvi let iz humanitarnih zaliha EU-a u Dubaiju slijeće 17. veljače u Adanu, odakle će ga humanitarni partner EU-a Međunarodna organizacija za migracije (IOM) isporučiti u sjeverozapadnu Siriju koja nije pod kontrolom vlade. To je jedan od tri leta organizirana putem Europskih kapaciteta za humanitarnu reakciju koji dostavljaju zimske šatore, grijalice, kuhinjske setove, higijenske pakete i više za ljude pogođene potresom. Sljedeća dva leta stižu sljedeći tjedan i koordinirani su s Irskom.

12 europskih zemalja i to Austrija, Bugarska, Cipar, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Latvija, Rumunjska, Slovenija i Norveška ponudile su pomoć u naturi sirijskim građanima putem EU mehanizma civilne zaštite. Pomoć se usmjerava preko središta u Bejrutu i Gaziantepu gdje stručnjaci EU-a za civilnu zaštitu pomažu u koordinaciji pristiglih donacija. Nekoliko zrakoplova iz Rumunjske već je stiglo u Beirut i Gaziantep, a prve isporuke u Siriju već su obavljene. U Bejrut su stigli i artikli za sklonište iz Bugarske i lijekovi s Cipra. Danas u Bejrut stiže i brod iz Italije koji će isporučiti velike obiteljske šatore.
Otkako je katastrofa pogodila Siriju, EU je mobilizirao 10 milijuna eura humanitarne pomoći kako bi pružio brzu pomoć žrtvama potresa. To uključuje 3,7 milijuna eura novododijeljenih sredstava i više od 6 milijuna eura preusmjerenih sredstava iz tekućih humanitarnih projekata.



Post je objavljen 19.02.2023. u 21:41 sati.