Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UVID U KRETANJE CIJENA ZA TRI TRGOVAČKA LANCA



APLIKACIJA BEZ VIZUALIZACIJE

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. Davor Filipović predstavio je 17. veljače aplikativno rješenje pod nazivom „Kretanje-cijena“ „s glavnim ciljem da se građanima omogući uvid u kretanje cijena u najvećim trgovačkim lancima te usporedbu cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. godine za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice“ – rekao je ministar dr. Filipović

Međutim u tom predstavljanju čak ni logo aplikacije Kretanje – cijena nije uz predstavljanje poslan u javnost kao fotografija. Zbog toga se osjeća praznina komuniciranja o aplikaciji „ Kretanje – cijena „ . Praćenje kretanja cijena odvija se putem interneta, ali potrošaći još uvijek nisu toliki roboti da bi se trebalo govoriti o aplikaciji bez ikakvog vizualnog koda! (mzz)

Ministar dr. Filipović je ponovio da će „ aplikacija „Kretanje-cijena“ potrošačima omogućiti transparentan uvid u cijene koje će biti lako dostupne i usporedive, a potrošači joj mogu pristupiti preko internetskih stranica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili direktno putem web adrese. Prilagođena je i za pregled i usporedbu putem mobilnih pametnih telefona.

Razvoju ovog aplikativnog rješenja pridružili su se trgovački lanci Konzum, KTC i Tommy koji ukupno čine 38 posto tržišnog udjela. Aplikacija im omogućuje unos cijena najmanje dva puta mjesečno (cijene na 15. u mjesecu i zadnji dan u mjesecu), a javnosti praćenje kretanja cijena gotovo 350 proizvoda. Kao referentne cijene uzimaju se cijene koje su bile važeće na 31. prosinca 2022. te se sve ostale cijene uspoređuju s referentnim cijenama. Podatke je moguće pretraživati kroz različite filtere, prema trgovcu, prema kategoriji proizvoda te prema filteru: pojeftinilo, poskupilo, na akciji, zadržalo cijenu.

„Ovim putem želio bih se zahvaliti svima koji su uključeni u realizaciju ovog aplikativnog rješenja. Međutim, istaknuo bih tri trgovačka lanca koja su nam se odlučila pridružiti i dostaviti nam tražene podatke. Na taj način poslali su izravnu poruku transparentnosti. Čestitam im na odgovornom poslovnom ponašanju kojem bi svi trebali stremiti“, naglasio je ministar Filipović.
Informacija je to sa Internet stranice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.




Post je objavljen 17.02.2023. u 23:35 sati.