Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

vilim kontra ane...

Koliko god se trudili, u narodu prevladavaju uvrježenija mišljenja. Biblija je tako za neke riječ božja točna u svakom svome slovu, za druge, poput naše Ane, skup legendi, mitova i prenesenih značenja.

Mogao bi se složiti da su to mitovi i legende, sve dok pod iste ne podrazumijevamo bajke i izmišljena događanja, jer one to nisu.

Čak ni grčki mitovi, koji u svojoj suštini odišu bajkovitim i naizgled izmišljenim pripovijetkama, nisu onakvi kakvim se čine
te su i oni neka vrsta povijesti pisana nekakvim ključem, odnosno povijest otvorena tek za rijetke koji ih znaju čitati.

Biblija, odnosno Stari Zavjet, je ipak potpuno drukčija od grčkih mitova, jer je jasna i koncizna te je treba čitati pažljivo uvijek imajući na umu jezik, pismo i običaje vremena u kojem je nastala.

Prvu grešku koju činimo pri pristupanju biblije je unaprijed stvoreno uvjerenje da pristupamo knjizi koja priča o bogu što jest i uvijek je bilo pogrešno mišljenje.

Stari Izraeliti, potomci potekli iz "bedra" patrijarha Jakova koji je preuzeo ime Izrael, nisu imali riječ kojom bi opisivali boga
nisu imali razvijen pojam što bi to trebalo predstavljati, stoga bog ni kao imenica ni kao pojam se u bibliji ne pojavljuje
nikad, nigdje, ni na jednom jedinom mjestu.

Čak i pojmovi koji bi trebali opisivati boga, kao npr. "stvoritelj" i "vječni", u bibliji se pojavljuju tek kao krivi prijevod
i da ne bi bilo zabune, kao namjerni krivi prijevod, jer "bara" i "olam" nemaju to značenje, a što znaju svi teolozi
jer to piše u njihovim rječnicima.

Unatoč tome uvijek postoje oni koji o toj knjizi žele nametnuti svoje mišljenje, crkva stoga radi jedno a znanost nešto sasvim drugo.

Znanost je ne tako davno otkrila da u zemlji Kanan u doba patrijarha Abrahama, nisu postojale domesticirane dvogrbe deva, za koje
biblija tvrdi da ih je Abraham posjedovao. što za znanost znači da su bibliju pisali oni koji o tom dobu nisu previše znali. Ovo znanstveno otkriće je, u posljednje vrijeme, jedan od najjačih "potvrda" da je biblija skup mitova i legendi.

Jeli to baš tako?

Hajdemo iz bona fide pretpostaviti da su znanstvenici u pravu i da u zemlje Kanan u Abrahamova doba nije bilo deva.
Otkud onda deve Abrahamu ako želimo pretpostaviti da je biblija ipak u pravu? Stvar je prilično jednostavna, Abraham nije porijeklom iz zemlje Kanan, već iz Mezopotamije!

A jeli u Mezopotamiji bilo deva u tom vremenu? Da! bilo je, ne samo tada već i tisuću godina prije toga, a što nam tvrde tisuće i tisuće pronađenih
tableta, zahvaljujući koji znamo sve i svašta o povijesti o običajima tih naroda.

Pa tako jedan tablet priča o jahanju deva, drugi o trgovini devama a treći iznosi tek tvrdnju da je devino mlijeko slatko.

Abraham je iz Mezopotamije došao u zemlju Kana na svojim devama, koje po znanstvenicima, u to doba tu nisu postojale,
pa... sve pet!



Post je objavljen 14.02.2023. u 09:58 sati.