Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTAR BAČIĆ U OBILASKU ZAGREBAČKOG PODRUČJA


„ ZNAČAJNO UBRZATI PROCES GRADNJE“

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u društvu velikogoričkog gradonačelnika Krešimira Ačkara obišao je lokaciju gradnje zamjenske kuće za obitelj Đuran u Mraclinu a onda Stari grada Lukavec, najstariju građevinu u Turopolju čija je gradnja završila 1752. godine. Obnova te građevine stoji pola milijuna eura i financira se kroz Fond solidarnosti.
Zamjenska kuća u Mraclinu površine je 70 metara četvornih i u ožujku bi u nju trebala useliti četveročlana obitelj Đuran. Njihova kuća oštećena je u potresu prije više od dvije godine, a prije godinu je srušena kad je započela zamjenska gradnja.
Ministar Bačić je gradonačelnika upoznao s predloženim novim Zakonom o obnovi i programom mjera zbrinjavanja te stavom da će do početka studenog nastojati zbrinuti ljude koji su u kontejnerima kroz jedan od 11 modela, uključujući i gradnju zamjenskih kuća. Ministar Bačić je naglasio da su neriješeni imovinskopravni odnosi bili jedna od prepreka u realizaciji obnove kuća, a Zakon o kojem će se u petak glasati u Saboru, omogućit će obnovu bez obzira na ne upis vlasništva. Trenutno na velikogoričkom području se rade još tri kuće, a nastojat će obuhvatiti što veći broj od njih 27.

Ministar Baćić rekao je novinarima da će nastojati u Ministarstvu osigurati dodatne referente jer postojeći broj ljudi ne može obraditi veliki broj zahtjeva.

Ministar i potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić nezadovoljan je brzinom izgradnje zamjenskih kuća u Zagrebu, a građane je pozvao da se odmah po stupanju na snagu novog Zakona o obnovi jave Ministarstvu kako bi im se uplatom sredstava omogućilo da što prije krenu u samoobnovu kuća. Tako će se na njihov račun otvoren u njihovoj poslovnoj banci, sukladno iznosima za predviđenu veličinu zamjenske kuće ili za projekt konstrukcije obnove, odmah isplatiti potrebna sredstva.

Zakon o obnovi potresom stradalih područja bi u Hrvatskome saboru trebao biti usvojen u petak 17.2., a potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je u izjavi novinarima u Zagrebu, nakon što je obišao nekoliko lokacija na kojima se provodi obnova, pozvao građane da se jave svojim referentima koji vode njihove projekte. "Krenut ćemo bez dana čekanja u taj model samoobnove", istaknuo je.

Između ostalog ministar Bačić je obišao u Markuševcu lokaciju konstrukcijske obnove obiteljske kuće samoobnovom, lokaciju organizirane konstrukcijske obnove višestambene zgrade te objekt javne namjene odnosno zgradu buduće Glazbene škole Blagoje Bersa .

Ministar Branko Bačić usporedio je obnovu Zagreba s onom na Banovini te rekao da se na području petrinjskog potresa gradi 109 zamjenskih kuća. U Zagrebu je pak, u odnosu na Banovinu, puno bolja situacija s konstrukcijskom obnovom ,organizirana i samoobnova, istaknuo je Bačić u izjavi te naveo da su u Zagrebu konstrukcijski obnovljene ili su u vrlo visokoj fazi obnove 22 zgrade.

„ Mislim da ćemo uspjeti, značajno ubrzati procese gradnje", rekao je ministar Bačić te zamolio građane za strpljenje.

Novinari su pitali ministra i za komentar primjedbi koje mu je u Markuševcu uputio jedan građanin, a Bačić je rekao kako suosjeća s njim i sa svima onima koji su još uvijek u kontejnerima. "Zato sam i rekao da je ono što mogu napraviti, a bit će teško i to, da im do 1. studenoga osiguramo prikladniji, primjereniji smještaj", rekao je.

Najavio je i da na sjeveru Zagreba u Čučerju i Markuševcu slijedi rušenje stradalih objekata kako bi se krenulo u ubrzanu obnovu pojedinačnih obiteljskih kuća.

"Uvjeren sam da će u idućih mjesec dana krenuti gradnja sedam, osam takvih zamjenskih kuća, što će predstavljati veliki iskorak, ako znamo da u protekle tri godine nismo imali ni jednu zamjensku kuću", rekao je.

Najavio je i da će već 14. veljače u Petrinji, na njegovu inicijativu, biti održan sastanak sa svim projektantima i operativnim koordinatorima Hrvatske komore inženjera građevine zbog njihovih primjedbi "da postojeća pravila ne omogućavaju kvalitetna ulazak u projektiranje konstrukcijske obnove", odnosno kako bi se "otklonile sve dvojbe".
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević pozdravio je novi zakon o obnovi kojim će se ubrzati samoobnova kuća jer će se građanima unaprijed osigurati novac gdje Grad sufinancira 20 posto obnovu privatnih zgrada, a država s 80 posto.
„Tu promjenu u novom zakonu apsolutno pozdravljamo, jer su i sami građani rekli kako bi krenuli u samoobnovu i ne bi čekali organiziranu obnovu, da su imali osiguran novac unaprijed „ rekao je Tomašević.
Izvor, stranica Vlade RH






Post je objavljen 13.02.2023. u 23:13 sati.