Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZELENSKI U FRANCUSKOJ I BRUXELLESU



ZAŠTO RUSIJA I UKRAJINA NE PREGOVARAJU O MIRU?

Kako će rat koji vodi Rusija na tlu Ukrajine završiti? Ili koje će mu biti posljedice za Europu ?Rusija želi dio teritorija Ukrajine i ne želi biti pobjeđena. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji po prirodi stvari želi obraniti suverenitet svoje zemlje u njenim granicama želi završiti rat i pobijediti Rusiju . Zelenski ima čvrste saveznike koji udovoljavaju njegovim željama za oružjem, a oni su SAD i Europska unija .
No u čitavom procesu rata Rusije protiv Ukrajine ne vode se pregovori o miru . Nitko od 27 čelnika zemalja Europske unije, ne potiče dijalog dvaju zemalja. Dijalog ne postoji. Nitko službeno ne zna što Ruska strana misli o ratu koji vodi godinu dana. Dijaloga nikakvog nema, kao da iskustvo Drugog svjetskog rata gdje je živote izgubilo više od 60 milijuna ljudi, ne postoji, kao da nije nigdje zapisano. Rusija nije započela rat u Ukrajini da bi ga izgubila. Rusija više nije sila kao u vrijeme „hladnoga rata“, ali Rusija ima predsjednika koji nije spreman na poraz u Ukrajini. Putin prezire zapad. On ne uvažava furmulacije Ujedinjenih naroda o miru. On sebe i svoja viđenja u odnosu na svijet još uvijek smatra superiornim. Što je spreman poduzeti?

Nakon što je Zelenskom obećano da će dobiti moderne tenkove od Njemačke i SAD-a, u javnost je čak otišla informacija i o broju, a taj je veći od 300, i nakon što se ukrajinsko vojno osoblje stručno osposobljava za upotrebu modernog naoružanja u zemljama Europske unije, Zelenski želi avione. Zelenski vjeruje da su mu za pobjedu nad Rusijom potrebni avioni. Prije deset mjeseci čelnici NATO Saveza nisu bili spremni nad nebo Ukrajine poslati avione, koji bi uništavali rusko vojno naoružanje.Što se promijenilo? Kakvi su stavovi sada prevladali? Zar je opasnost od Rusije za članice NATO saveza manja?
Zelenski je 8. veljače posjetio Francusku, susreo se s premijerom Sunakom i predsjednikom Emanuelom Makronom i zatražio da se Ukrajinu podrži s avionima. Informacija koja je otišla u javnost je da mu je premijer Sunak obaćao da će Ukrajina dobiti avione kao obrambeno oružje.

Iz Francuske je predsjednik Zelenski 9. veljače stigao u Bruxelles na sastanak u Europsku uniju, gdje je govorio u Europskom parlamentu, a potom je održan sastanak i u Vijeću Europske unije u njegovoj prisutnosti. Zelenski ima potporu i financijsku i političku od Europske unije, Ukrajina je dobila staus zemlje kandidatkinje za EU u lipnju 2022. godine. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je najavila i deseti paket sankcija Rusiji.
Nema sumnje da je Ukrajina žrtva Rusije koja ne samo da želi već je proglasila anektiranim tri teritorijalna područja u Ukrajini, iako UN to proglašava nelegalnim činom. Ali Rusija oružjem razara ukrajinske gradove i svu infrastrukturu, ubija i tjera u raseljavanje građane Ukrajine. Rusija vodi okrutan, nepravedan i osvajački rat. A s ruskim pokretačima rata, ponoviti ću, nitko ne razgovara niti ne pregovara o miru. To je loše za geopolitiku Europe. To povećava opasnost rata od Rusije u Baltičkim zemljama, a možda i šire. Kada je u pitanju Putin oružje se ne smije smatrati jedinim jamcem pobjede.

Margareta Zouhar Zec

U izjavi predsjednik Europskog vijeća Charlesa Michela tijekom konferencije za novinare 9. veljače s ukrajinskim predsjednikom Volodymirom Zelenskim u Bruxellesu između ostaloga rekao je slijedeće:


"Želio bih se fokusirati na tri elementa za koje vjerujem da će nas u potpunosti zaokupiti sljedećih dana i tjedana. Svjesni smo da će sljedećih nekoliko tjedana i sljedećih nekoliko mjeseci vjerojatno biti odlučujući i, budući da će ovih nekoliko tjedana biti odlučujući, vrijeme je da ne drhtimo, vrijeme je da budemo lucidni i vrijeme je da rasporedimo maksimalnu podršku i vidim tri zemlje za tu maksimalnu podršku.

Prvo, maksimalna vojna podrška. Imali smo priliku razgovarati o tome mnogo puta posljednjih tjedana, uključujući u Kijevu, s predsjednicom von der Leyen i vama, a vi ste ponovno imali priliku na Europskom vijeću jasno reći za pozornost europskih čelnika i vas. Postoje vojne potrebe koje će vas podržati, pomoći zaštititi, obraniti integritet Ukrajine: streljivo, topništvo, projektili, vozila, obrambeni sustavi. Ovo je vrlo konkretno ono što je sada. O tome se sada radi. Prvi element.

Drugi element, vi ovdje također nosite poruku koja se odnosi na ovu inicijativu, formulu mira, Također bih želio svečano izraziti obvezu europskih čelnika da budu na vašoj strani i da prenesu međunarodnoj zajednici ovu ambiciju poštivanja međunarodnog prava, poštivanja Povelje Ujedinjenih naroda, poštivanja suvereniteta Ukrajine. I nećemo štedjeti truda, nimalo truda, dan za danom, da također vodimo ovu političku i diplomatsku bitku na svim međunarodnim forumima i podržavamo vaš cilj uspostavljanja samita za mir. Znamo koliko je bitno ne drhtati, ne oklijevati, ne davati se zastrašiti, već naprotiv i sami stati uspravno, nadahnuti hrabrim primjerom ukrajinskog naroda.

I onda, treći element koji želim danas naznačiti. Imali smo priliku, istina, i o tome smo razgovarali u Kijevu prije nekoliko dana ( 3.2. 2023.) Napravili ste izbor, koji je izbor ukrajinskog naroda, slobodan i suveren izbor, koji je u stvarnosti već bio izražen u krvi na Majdanu, okrenuti ste demokraciji, slobodi i Europskoj uniji. I vrlo brzo nakon izbijanja ove invazije, odlučili ste proglasiti svoju kandidaturu za Europsku uniju i, u samo nekoliko mjeseci, vrlo brzo, europski čelnici – bilo je to u lipnju i možemo, trebali bismo, vjerujem , budite ponosni na to – odlučili Ukrajini dodijeliti status kandidata za pridruživanje Europskoj uniji.

Zaključujem, vi ste se, gospodine predsjedniče Zelenski, obraćajući se europskim čelnicima pozvali na utemeljitelje Europske unije. Ovih nekoliko ličnosti koje su na kraju Drugog svjetskog rata sanjale ovaj europski projekt, sanjale su ovo obećanje za milijune europskih građana koji su bili apsolutno traumatizirani tragedijom ova dva rata koja su pogodila europski kontinent. Svi mi ovdje imamo kroz svoje obitelji, naše djedove i bake, naše pradjedove i pradjedove, koji su bili suočeni s dramom ovog Drugog svjetskog rata, iz koje je nastao taj tračak nade inkarniran kroz projekt Europske unije, mir i blagostanje. Mir i prosperitet: dva središnja obećanja ovog europskog projekta. Danas nas, našu generaciju i vašu generaciju, spaja ta zajednička sudbina. Jesmo li u poziciji donijeti odlučujuće odluke kako bismo osigurali da mir i prosperitet budu vrijednosti koje osvjetljavaju europski projekt i europsko tlo u nadolazećim desetljećima?

Shvatili ste da smo apsolutno odlučni i želio bih zaključiti govoreći ovdje, u Bruxellesu, ono što sam svečano rekao prije nekoliko tjedana obraćajući se ukrajinskom parlamentu, dakle obraćajući se ukrajinskom narodu. Europska unija je Ukrajina. Ukrajina je Europska unija. Europska unija je naš zajednički dom. Bit ćemo mobilizirani da ostvarimo i održimo ovo obećanje. Slava Ukrajinci! Živjela Europa!"







Post je objavljen 10.02.2023. u 08:55 sati.