Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MEHANIZAM CIVILNE ZAŠTITE EU OD VELIKOG ZNAČAJA ZA KATASTROFU POTRESA


HRVATSKA POSLALA TIM OD 40 OSOBA I 10 POTRAŽNIH PASA


Nakon što je potres magnitude 7,8 po Richteru 6.veljače rano ujutro, te iste snage i istoga prijepodneva pogodio ponovo južnu dio Turske i sjeverni dio Sirije, te u mnogo manjih naknadnih potresa, ozlijeđeno je, kažu informacije više tisuća ljudi, smrtno je stradalo također više tisuća ljudi. Epicentar potresa bio je u regiji Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku Turske.

No ono što je također veoma teško saznanje je da su tisuće osoba ostale zatrpane pod zgradama koje su se srušile ili urušile. A vrijeme je hladno, sa padavinama snijega i kiše. Istoga dana nakon katastrofe Turska Vlada je aktivirala Mehanizam civilne zaštite Europske unije a temeljem čega se 19 država članica EU-a i to Austrija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka , Slovenija i Španjolska zajedno s Albanijom i Crnom Gorom odazvalo sa svojim timovima za pomoć.

U najteže pogođena područja u Turskoj u potragu i spašavanje upućeno je, prema informacijama iz Europske komisije 25 timova, kako bi pomogli prvim hitnim službama na terenu, od kojih je 11 već stiglo. Osim toga, 2 liječnička tima poslana su putem Mehanizma civilne zaštite EU-a kako bi pružili hitnu zdravstvenu skrb potresom povrijeđenim osobama. Ukupno su europske zemlje ponudile 1185 spasilaca i 79 pasa tragača, informacije su od Europske komisije.

Iz Hrvatske je 6. veljače prije 19 sati u Tursku otišao iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom tim od 40 osoba sa 10 potražnih pasa. Psi snagom njuha lociraju među ruševinama mjesto gdje su pod ruševinama ljudi, te gdje treba kopati . Ravnatelj civilne zaštite dr. sc. Damir Trut rekao je da su to ljudi obučeni za spašavanje u potresu. Isti su radili na terenu i nakon potresa u Albaniji, te u Hrvatskoj. Oni će tamo biti desetak dana, a priprema se i tim koji će ih, ako će biti potrebe, zamijeniti u Turskoj.
U Siriji EU je u kontaktu sa svojim humanitarnim partnerima na terenu i financira humanitarne organizacije koje provode operacije potrage i spašavanja, a također osigurava vodu i sanitarnu podršku te distribuira deke i higijenske potrepštine u pogođenim područjima. Također procjenjuju razinu štete i potrebe unutar Sirije nakon jučerašnjeg potresa kako bi prilagodili svoj odgovor.
EU razmatra sve održive opcije za raspoređivanje dodatnih resursa unutar Sirije kao potporu pogođenom stanovništvu.


Post je objavljen 07.02.2023. u 14:23 sati.