Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KATASTROFALAN POTRES U TURSKOJ I SIRIJI




EUROPSKA KOMISIJA AKTIVIRALA PRUŽANJE POMOĆI




Potres katastrofalne magnitude od 7,8 stupnjeva po Richteru pogodio je oko 4,35 sati ujutro 6. veljače južni dio Turske i sjeverni dio Sirije. Potres je trajao više od minute i prema saznanima hrvatskog veleposlanika Cvitanovića u Ankari smrtno je stradalo više od 900 osoba, ozljeđeno je više od 5 000 stanovnika i porušeno oko 2 800 kuća.

Potres iste snage 7,8 po Richteru ponovo je zatresao isto područje usred dana 6. veljače u 11,17 sati. Turska i Sirija trebaju hitnu pomoć nakon razornog potresa.

Kao trenutni odgovor, Europska unija je mobilizira
la timove za potragu i spašavanje za Tursku nakon njezina zahtjeva za aktiviranje Mehanizma civilne zaštite EU-a.
Timovi za urbanu potragu i spašavanje mobilizirani su iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Grčke, Mađarske, Malte, Nizozemske, Poljske, Rumunjske kako bi pružili podršku prvim hitnim službama na terenu. Italija, Španjolska i Slovačka Turskoj su također ponudile svoje spasilačke timove. Koordinacijski centar EU-a za hitne slučajeve u izravnom je kontaktu s vlastima u Turskoj, informacije su o pružanje pomoći Turskoj sa stranica Europske komisije. Navodi se da je EU-ov satelitski sustav Copernicus također je aktiviran za pružanje hitnih usluga kartiranja.

EU je također spreman podržati pogođene u Siriji, koja je također prijavila žrtve, kroz svoje programe humanitarne pomoći.




Post je objavljen 06.02.2023. u 14:14 sati.