Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

IZVJEŠĆA TRI ZEMLJE O USKLAĐIVANJU S PRAVNOM STEČEVINOM EUROPSKE UNIJE






DALJNJA POMOĆ EK USKLAĐIVANJU SA STANDARDIMA EU!

Europska komisija objavila je analitička izvješća o usklađivanju Ukrajine, Moldavije i Gruzije s pravnom stečevinom EU. Prema priopćenju i dnevnim vijestima 3. veljače Europska komisija objavila je 2. veljače taj dokumenat naslova RADNI DOKUMENAT OSOBLJA KOMISIJE.Tu se procjenjuje sposobnost Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije da preuzmu obveze članstva u EU.
Europska komisija usvojila je lipnju 23.i 24. godine 2022. njihov zahtjev, a Europsko vijeće dodijelilo je europsku perspektivu za spomenute tri zemlje i status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju, u skladu s mišljenjima koja navode broj prioriteta kojima se treba posvetiti u ovom kontekstu.

Sve tri zemlje kandidatkinje ocjenjivane su na temelju istih kriterija i vlastitih zasluga. Komisija je u izvješćima ocjenjivala stupanj približavanja pravnoj stečevini EU-a na temelju odgovora na upitnike triju zemalja kandidatkinja, kao i relevantnih informacija dobivenih u okviru intenzivnih višegodišnjih dijaloga u okviru Sporazuma o pridruživanju, uključujući duboka i sveobuhvatna područja slobodne trgovine (AA/DCFTA), za procjenu njihove provedbe.


Izvješća nazvana RADNI DOKUMENAT OSOBLJA KOMISIJE po materijalu su obimna, i ovdije navodim linkove, čijim se kopiranjem u tražilici , dokument može otvoriti i podrobno čitati i analizirati . Dokumenat o postignuću Moldavije ima 52 stranice, Ukrajine 67 stranice, a Gruzije 57 stranica .

https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/system/files/2023-02/SWD_2023_32_%20Moldova.pdf


https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/system/files/2023-02/SWD_2023_30_Ukraine.pdf

https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/system/files/2023-02/SWD_2023_31_Georgia.pdf


U priopćenju se kaže da će Europska komisija nastavit davati smjernice i potporu Ukrajini, Moldaviji i Gruziji u tom smislu kako bi pomogla tim trima zemljama u daljnjem usklađivanju sa standardima i normama EU-a koji pokrivaju cjelokupnu pravnu stečevinu EU-a.
Komisija će izvijestiti o napretku triju zemalja u rješavanju reformskih prioriteta utvrđenih u mišljenjima u sklopu sljedećeg „paketa proširenja” koji bi trebao biti na jesen. Ta će izvješća uzeti u obzir razvoj politike od lipnja 2022. i pružiti preporuke politike u vezi s reformama koje treba poduzeti za sljedeće razdoblje.

Uoči Vijeća za pridruživanje EU 7. veljače, bit će objavljeno posljednje Izvješće o provedbi pridruživanja za Republiku Moldaviju. Slična su izvješća objavljena pred odgovarajućim vijećima pridruživanja Ukrajine i Gruzije u rujnu prošle godine.









Post je objavljen 04.02.2023. u 10:40 sati.